Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της αδιαθεσίας, πολλοί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο να λάβουν αντιβίωση. Θεωρείται, όμως, αυτή μια σωστή κίνηση;
Δυστυχώς, η χώρα μας φημίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, τα οποία λαμβάνουμε χωρίς λόγο και με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Eντούτοις, η αντίσταση στα αντιβιοτικά αποτελεί μια αυξανόμενη ανησυχία. Υπάρχει, λοιπόν, κάποια στιγμή που μπορείτε πραγματικά να παραλείψετε τα αντιβιοτικά και να αναρρώσετε χωρίς αυτά;
Ο φαρμακοποιός Alexander Olumese εξηγεί πότε θα πρέπει να λαμβάνονται και πότε να αποφεύγονται, εξηγώντας τα οφέλη τους ανά περίπτωση, σύμφωνα με το
Τι είναι τα αντιβιοτικά;
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, καθώς δρουν καταστρέφοντάς τα ή εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους. Ορισμένα, ωστόσο, στοχεύουν σε ιούς ή μύκητες και δεν λειτουργούν σε βακτηριακές λοιμώξεις. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες αντιβιοτικών, η καθεμία από τις οποίες λειτουργεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Για παράδειγμα, η πενικιλίνη διαταράσσει τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα, ενώ τα μακρολίδια εμποδίζουν τα βακτήρια να παράγουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Η κατανόηση αυτών των διαφορών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία, καθώς κάθε κατηγορία στοχεύει σε συγκεκριμένους τύπους βακτηρίων.
Συνεπώς, η χρήση τους είναι αναποτελεσματική έναντι ιογενών λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη ή η COVID-19. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν σε μυκητιασικές λοιμώξεις. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να μην τα παίρνετε εάν δεν είναι απαραίτητο. Η αλόγιστη χρήση τους οδηγεί σε αντίσταση στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα συγκεκριμένα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά στο μέλλον.
Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν βακτηριακή λοίμωξη;
Τα συμπτώματα των βακτηριακών λοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, πρήξιμο και πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα, ωστόσο, εκδηλώνονται και στις ιογενείς λοιμώξεις, γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας τη συμβουλή ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για ακριβή διάγνωση και θεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις διενεργούνται εξετάσεις, προκειμένου να προσδιοριστεί το είδος της λοίμωξης.
Πολλές κοινές παθήσεις, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, είναι ιογενείς και δεν απαιτούν αντιβιοτικά. Αντίθετα, καταστάσεις όπως η βακτηριακή πνευμονία, ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και ο στρεπτόκοκκος συνήθως χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.
Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε;
ΠΟΥ για Αντιβιοτικά: «Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους»
Αν και η δράση των αντιβιοτικών είναι άμεση, το χρονικό διάστημα μέχρι να νιώσετε καλύτερα ποικίλλει. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού έναντι των συγκεκριμένων βακτηρίων.
Όταν σας συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, ρωτήστε για τον σκοπό τους, τις πιθανές παρενέργειες, τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα και τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν. Η κατανόηση αυτών των πτυχών διασφαλίζει ότι χρησιμοποιείτε τα αντιβιοτικά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Όπως καταλήγει ο φαρμακοποιός, η τήρηση των ιατρικών συμβουλών και η κατανόηση του ρόλου τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους για τις μελλοντικές γενιές.