Στη διαδικασία πλήρους σκιαγράφησης της δράσης των 10 ατόμων που συνελήφθησαν χθες Τρίτη (27/2) από την Αντιτρομοκρατική για συμμετοχή στην οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» βρίσκονται οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρώντας να εντοπίσουν, μεταξύ άλλων, και άτομα τα οποία πιθανόν έχουν εμπλοκή και διαφεύγουν της σύλληψης.
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται τέσσερις κρατούμενοι, μία γυναίκα καθώς και δύο στρατιωτικοί του Στρατού και της Αεροπορίας που φέρονται να είχαν ρόλο «συνεργάτη» χωρίς άμεση συμμετοχή στην ίδια την οργάνωση.
Το μεσημέρι της Τετάρτης οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα.
Αντιτρομοκρατική: Ο ρόλος κλειδί του 36χρονου και το πακέτο στην εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης
Ο μοιραίος φάκελος
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής από τις Αρχές, φαίνεται να προκύπτει ένα δίκτυο ποινικών, αναρχικών και κρατουμένων το οποίο φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον πέντε επιθέσεις, με την πιο σοβαρή από αυτές να χαρακτηρίζεται η αποστολή παγιδευμένου τρομοφάκελου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το protothema.gr, πρόκειται για τον φάκελο που ουσιαστικά «πρόδωσε» τον πυροτεχνουργό του στρατού που συνελήφθη καθώς πάνω του εντοπίστηκε το DNA του άνδρα. Αυτό βέβαια που δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί είναι η ταυτότητα του ατόμου που πήγε τον φάκελο στο δικαστικό μέγαρο.
Οι αστυνομικοί αποδίδουν αρχηγικό ρόλο σε έναν κρατούμενο των φυλακών Δομοκού ο οποίος έχει ποινικό παρελθόν για συμμετοχή σε ληστείες και έχει κατηγορηθεί και για σχέσεις με την τρομοκρατία. Αυτό που εξετάζουν είναι αν κατά την παραμονή του στη φυλακή "έστησε" το εν λόγω δίκτυο με σκοπό τη διάπραξη επιθέσεων.
Η γυναίκα που συνελήφθη
Παράλληλα, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται και μία γυναίκα η οποία φέρεται να συμμετείχε σε τοποθέτηση βόμβας. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους είναι γνωστοί αντιεξουσιαστές, ενώ άλλοι έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου, όπως ληστείες και ναρκωτικά.
Οι υπόλοιπες επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι συλληφθέντες αφορούν στην έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα, στην έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία, στη ρίψη χειροβομβίδας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
στη ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε αυλή οικίας στη Λάρισα.
Σημειώνεται ότι η τράπεζα που είχαν «χτυπήσει» οι κατηγορούμενοι στα Πετράλωνα στις 25 Ιανουαρίου, δεν ήταν τυχαία. Είναι αυτή που το 1984 είχε δολοφονηθεί από την «17 Νοέμβρη» ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η επίθεση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο είχε και συμβολικό χαρακτήρα, με την επιλογή της συγκεκριμένης τράπεζας.
Οι δέκα συλληφθέντες (η τυπική διαδικασία σύλληψης ακολουθείται και για τους κρατούμενους στις φυλακές) κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.