Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για τους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» του Τραμπ!

Στον Λευκό Οίκο έχει στραμμένο το βλέμμα του όλος ο πλανήτης, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις 23:00 ώρα Ελλάδος και τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, την «ημέρα της απελευθέρωσης», όπως έχει χαρακτηρίσει τη σημερινή ημέρα, ο ίδιος.

«Δεν πιστεύω πως έχω ποτέ χρησιμοποιήσει τη λέξη “αβεβαιότητα” τόσο πολύ όσο τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό που ξέρουμε είναι πως δεν θα είναι καλό για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο. Ο αντίκτυπος εξαρτάται από το εύρος των προϊόντων που στοχεύονται, από το πόσο διαρκεί, αν υπάρχουν ή όχι διαπραγματεύσεις», προσέθεσε, επισημαίνοντας ότι οι δασμοί αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμη και για εκείνους που τους επιβάλουν και οδηγούν σε τραπέζια διαπραγματεύσεων.

Σε λίγη ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Κήπο των Ρόδων, παρουσία του υπουργικού συμβουλίου, θα ανακοινώσει ένα σαρωτικό, όπως όλα δείχνουν, πακέτο ανταποδοτικών δασμών, με το οποίο θα διορθώσει τις μακροχρόνιες, όπως υποστηρίζει, αδικίες που υφίσταται η Αμερική. Οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, καθώς δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα επιβληθούν δασμοί σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, αν θα προσαρμοστούν για κάθε εμπορικό εταίρο ξεχωριστά, αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις σε χώρες ή προϊόντα, εάν θα είναι οριζόντιοι και με ενιαίο συντελεστή ή αν θα αντιμετωπιστούν με επιείκεια κάποιοι.

Η απάντηση της Κομισιόν αναμένεται σε δύο φάσεις, με την πρώτη στα μέσα Απριλίου να αφορά στους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι τύποι δασμών δεν είναι καλοί για κανέναν, γνωρίζουμε λοιπόν ότι θα μας κάνουν κακό, όπως ξέρουμε ότι θα κάνουν κακό και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εμπορίου, Όλοφ Γκιλ.

«Γι’ αυτό θέλουμε να τα αποφεύγουμε. Γι’ αυτό λέμε στις ΗΠΑ: Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό. Ας καθίσουμε και ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτός ο καλύτερος τρόπος. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε αυτόν τον πόνο – για εσάς, για εμάς, για όλους», προσέθεσε.

Σήμερα, ο Τραμπ θα αποκαλύψει στον Κήπο των Τριαντάφυλλων του Λευκού Οίκου όχι μόνο πόσο σοβαρός είναι για «την πιο όμορφη λέξη στο λεξικό» (δασμός), αλλά θα εκτοξεύσει έναν ακόμα πύραυλο στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, επιβάλλοντας καθολικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑσύμφωνα με το BBC.

Η επιλογή ενός καθολικού δασμού 20% είναι ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσει τα τεράστια έσοδα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που επιδιώκουν ορισμένοι από τους συμβούλους του.

Τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ανένδοτος ότι οι δασμοί θα είναι «αμοιβαίοι» και οι ΗΠΑ θα είναι «πιο καλές» με τους εμπορικούς της εταίρους.

Αυτό δεν αποκλείει την ευρεία επιβολή δασμών στο 10 ή 20%, εάν, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ κρίνουν ότι οι Φόροι Προστιθέμενης Αξίας είναι δασμοί.

Είναι πιθανό ότι οι χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν σε διαφορετικά επίπεδα ενός βασικά καθολικού δασμού. Όπως είπε ένας διαπραγματευτής της G7 στο BBC, «όλα εξαρτώνται από τον πρόεδρο Τραμπ».

Ένα σύστημα όπως αυτό, με ισοδύναμα παγκόσμια αντίποινα, θα «έβλεπε» τη βρετανική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 1%, που είναι αρκετό για να εξαλείψει την ανάπτυξη και να οδηγήσει σε πίεση για αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Aston University Business School, το συνολικό κόστος σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να είναι 1,4 τρισ. δολάρια (1,1 τρισ. λίρες), καθώς το εμπόριο εκτρέπεται και οι τιμές αυξάνονται.

Στη βιομηχανία, υπάρχει κάποια προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στοχεύσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ωστόσο, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι δύσκολο να κερδηθούν, και εύκολο να χάσουν όλοι.

Η επιβολή ενός καθολικού δασμού 20%, ή το ισοδύναμό του, θα ήταν ένα ιστορικό χτύπημα για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Εδώ όμως υπάρχει κάτι μεγαλύτερο. Όπως είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, η παγκοσμιοποίηση απέτυχε στα μάτια αυτής της κυβέρνησης επειδή η ιδέα ήταν ότι «οι πλούσιες χώρες θα ανέβαιναν περισσότερο στην αλυσίδα αξίας, τη στιγμή που οι φτωχές χώρες έκαναν τα πιο απλά».

Καθώς αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί, ειδικά στην περίπτωση της Κίνας, οι ΗΠΑ απομακρύνονται από αυτόν τον κόσμο.

Εάν σήμερα οι ΗΠΑ ποντάρουν υπερβολικά στην αποξένωση των συμμάχων τους, η Κίνα θα περιμένει. Το πλήγμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από φθηνότερα ηλεκτρονικά είδη, ρούχα και παιχνίδια από την Ανατολή που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που θα ξεκινήσει αργότερα σήμερα έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να αναμορφώσει την Αμερική και το εμπόριο, αλλά και τον τρόπο που διοικείται όλος ο κόσμος, σχολιάζει το BBC.

Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ αμέσως

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα επιβάλει επιθετικά δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ ως μια ολοκληρωμένη λύση σε σχεδόν οποιοδήποτε πρόβλημα. Και ο πρόεδρος κράτησε την υπόσχεσή του – τόσο πολύ που δημιούργησε πανικό τους επενδυτές, τους οικονομολόγους, τους διευθύνοντες συμβούλους και ένα αυξανόμενο τμήμα του πληθυσμού που φοβάται ότι οι εισαγωγικοί φόροι θα κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα προσπάθειες του Τραμπ για τους δασμούς φαίνεται να ωχριούν σε σύγκριση με αυτό που ακολουθεί.

Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους αργά τη Δευτέρα ότι είχε «συμβιβαστεί» με ένα σχέδιο σαρωτικών νέων δασμών που θα ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας, αιφνιδιάζοντας ορισμένους αξιωματούχους: Αν ο πρόεδρος είχε πράγματι καταλήξει σε μια τελική απόφαση για τους δασμούς, δεν είχε ακόμη κοινοποιηθεί ευρέως στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Ακόμα δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ σκοπεύει να επιβάλει μεμονωμένους δασμολογικούς συντελεστές σε όλους τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, να επιβάλει δασμούς μόνο σε ορισμένες χώρες, ή να εφαρμόσει καθολικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές. Οι σύμβουλοι του Τραμπ υποστηρίζουν δημόσια την ατζέντα των δασμών του Τραμπ, αλλά διαφέρουν ως προς την προσέγγιση και το εύρος των παρασκηνίων.

Ένας καθολικός δασμός 20% – σε συνδυασμό με πλήρη αντίποινα από άλλα έθνη σε αμερικανικά προϊόντα – θα ήταν το «χειρότερο σενάριο» για την οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi.

Μια οικονομική «ισοπέδωση»

Η προσομοίωση της Moody’s διαπίστωσε ότι μια τέτοια κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο θα εξαφάνιζε 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα ανέβαζε το ποσοστό ανεργίας στο 7% και θα προκαλούσε πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,7% από την κορυφή στο κατώτατο σημείο.

«Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μια σοβαρή ύφεση. Είναι μια ισοπέδωση για την οικονομία», είπε ο Zandi, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο Τραμπ θα ανακοινώσει ένα λιγότερο ακραίο δασμολογικό καθεστώς για να αποφύγει τέτοιες ζημιές.

Ανεξάρτητα από το τι θα ανακοινώσει τελικά ο Τραμπ, όλες οι προτάσεις θα είναι πιθανότατα ιστορικές.

«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι άνευ προηγουμένου και ριζοσπαστικό», δήλωσε η Έρικα Γιορκ, αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής φορολογικής πολιτικής στο Tax Foundation, μια δεξαμενή σκέψης.

Ενώ οι προηγούμενοι πρόεδροι έχουν ασκήσει πιέσεις για δασμούς σε χάλυβα, ελαστικά, ηλεκτρικά οχήματα ή άλλα αγαθά, η Γιορκ είπε ότι αυτές οι ενέργειες «δεν πλησιάζουν καθόλου» αυτό για το οποίο ο Τραμπ προετοιμάζει την Τετάρτη.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η ανακοίνωση του Τραμπ για την Ημέρα Απελευθέρωσης θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μια ιδέα είναι ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα ξεκινούσαν πρώτα με το «Dirty 15», ή το 15% των εθνών με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα. Αυτή η ιδέα, που προτάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, θα αντιπροσώπευε μια τεράστια κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο.

Ωστόσο, οι κρίσιμες λεπτομέρειες της ανακοίνωσης παραμένουν ασαφείς, συμπεριλαμβανομένου του πόσο θα αυξηθούν οι υψηλοί δασμοί και σε ποια προϊόντα.

Αντίθετα, ο Τραμπ απέρριψε τους δασμούς στους «Dirty 15», ρίχνοντας το βάρος σε κάτι πολύ ευρύτερο.

«Θα ξεκινούσαμε με όλες τις χώρες, οπότε ας δούμε τι θα συμβεί», είπε ο Τραμπ την Κυριακή. «Δεν έχω ακούσει φήμες για 15 χώρες, 10 ή 15».

Αυτό υποδηλώνει ότι οι δασμοί για την Ημέρα της Απελευθέρωσης του Τραμπ δεν θα είναι αμφίδρομοι όσο θα είναι καθολικοί, σε μια προεκλογική υπόσχεση (που ανησύχησε τους οικονομολόγους) για επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές από όλα τα έθνη.

Με άλλα λόγια, οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε περίπου 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια εισαγόμενων αγαθών, σύμφωνα με τα περσινά ομοσπονδιακά εμπορικά στοιχεία.

Αυτό απέχει σημαντικά από αυτό που έκανε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ετών του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έθεσε δασμούς σε εισαγωγές αξίας περίπου 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Tax Foundation.

Τι διακυβεύεται για την Ευρώπη 

Στις συνέπειες του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στην Ευρώπη με την… κωδική ονομασία «Ημέρα της Απελευθέρωσης» αναφέρεται ανάλυση του Guardian

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζονται για έναν επιζήμιο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να εφαρμόσει την απειλή του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη.

Για εβδομάδες, ονόμασε την 2α Απριλίου «ημέρα απελευθέρωσης», με την αποκάλυψη ενός δασμολογικού σχεδίου για να ανατρέψει αυτό που ονόμασε «άδικες πρακτικές που καταστρέφουν τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες», γράφει ο Guardian.

Η σχετική ζεστασιά που έδειξε ο Τραμπ στον Κιρ Στάρμερ στο Οβάλ Γραφείο τον περασμένο μήνα είναι απίθανο να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους δασμούς να αναμένονται σε «όλες τις χώρες». Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται για να επέλθει μια συμφωνία, με τον υπουργό Επιχειρήσεων, Τζόναθαν Ρέινολντς, να προτείνει ότι εάν κάποια χώρα μπορεί να εξασφαλίσει μια εξαίρεση, η Βρετανία θα μπορούσε.

Την Τρίτη, ο Στάρμερ είπε ότι οι επιχειρήσεις δεν ήθελαν έναν πόλεμο ασπίδας. Αντί για μια «γονατιστή» αντίδραση, απαντούσε με τρόπο του στυλ «ήρεμα και μαζεμένα».

Ήλπιζε ότι μια εμπορική συμφωνία, κάτι που  απέφυγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, θα «μετρίαζε» τον αντίκτυπο των δασμών. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιζητούσε αυτή τη φορά μια πολύ στενότερη «συμφωνία οικονομικής ευημερίας» αντί για μια πιο ολοκληρωμένη «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου».

Αν και αυτό θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεταμένο σε εύρος, η ελπίδα είναι ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί πιο γρήγορα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησύχησαν από τις επιθέσεις στην Ευρώπη από τον αντιπρόεδρο JD Vance, αλλά ο Τραμπ ήταν πολύ λιγότερο σπλαχνικός, περιορίζοντας τα συμφέροντά του στην άμυνα και στην εμπορική ανισορροπία.

Έχει παραπονεθεί ότι οι ΗΠΑ «ξεσκίστηκαν από κάθε χώρα στον κόσμο» και ότι «δεν ήταν ευχαριστημένος με την ΕΕ» ως μέρος για να κάνει επιχειρήσεις. Ο αποκλεισμός του από την ΕΕ στις συνομιλίες για την Ουκρανία έχει διαρρήξει τη γεωπολιτική διατλαντική σχέση υψηλότερου επιπέδου.

Πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρώπη αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά, γράφει ο Guardian. Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει μια σειρά δασμών που σχεδιάζει να επιβάλει στις εισαγωγές των ΗΠΑ που στοχεύουν σε χάλυβα και αλουμίνιο σε είδος, καθώς και σε υφάσματα, δερμάτινα είδη, οικιακές συσκευές, οικιακά εργαλεία, πλαστικά και ξύλο.

Πηγές λένε ότι εξετάζει επίσης τις σκληροπυρηνικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών στα έσοδα που παράγονται στην ΕΕ από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άκρως προκλητικό και θα έθετε στο στόχαστρο τους συμμάχους του Τραμπ, όπως ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος. Θα δοκιμάσει επίσης την ενότητα της ΕΕ, με την Ιρλανδία να αναμένεται να αντιταχθεί σε περισσότερα τιμωρητικά μέτρα λόγω της κυριαρχίας του αμερικανικού τεχνολογικού τομέα στο Δουβλίνο.

Η προτίμηση της ΕΕ είναι να διαπραγματευτεί, γι’ αυτό αποφάσισε να καθυστερήσει τα αντίμετρα για να ανοίξει χώρο για συνομιλίες. Ο Μάρος Σεφτσόβιτς, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο και την οικονομική ασφάλεια, έχει ήδη συναντήσει τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, και, παρόλο που ο Σεφτσόβιτς φέρεται να επέστρεψε στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα «με άδεια χέρια», λειτουργεί το βιβλίο του Brexit, ελπίζοντας να οικοδομήσει μια προσωπική σχέση που θα παρέχει πίστωση στην τράπεζα όταν αρχίσουν τις συζητήσεις.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι δεν υπάρχει νόημα να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ σε αυτό το στάδιο, λέγοντας ότι θα ήταν σαν να διαφωνούμε για σάπια ψάρια.

«Δεν είναι πολύ παραγωγικό να ξεκινήσουμε τώρα τις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση των δασμών», είπε ο αξιωματούχος. «Βάζεις ένα βρωμερό ψάρι στο τραπέζι και μετά ξεκινάς τις διαπραγματεύσεις για να αφαιρέσεις αυτό το βρωμερό ψάρι και μετά λες: «Ουάου, έχουμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα: δεν υπάρχει βρωμερό ψάρι στο τραπέζι.» Αυτή δεν είναι μια πολύ παραγωγική συζήτηση».

Οι εμπειρογνώμονες του εμπορίου λένε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν τη συμφωνία μιας στρατηγικής μεταξύ 27 διαφορετικών κρατών μελών, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο δεδομένης της πιθανότητας διασπάσεων μεταξύ των χωρών, καθώς τα κράτη της ΕΕ διαπραγματεύονται εμπορικές συμφωνίες ως ενιαίο μπλοκ.

Τι παιχνίδι παίζει ο Τραμπ;

Ο Τραμπ έχει εμμονή με τους δασμούς από τη δεκαετία του 1980, όταν τάχτηκε ενάντια στους Ιάπωνες που αγόρασαν πραγματικό restate στις ΗΠΑ, μια ανοιχτή οικονομία, αλλά με τους Αμερικανούς επενδυτές να μην μπορούν να ανταποδώσουν στο Τόκιο.

Στόχος του είναι να επαναβιομηχανοποιήσει τις ΗΠΑ και να επαναπατρίσει θέσεις εργασίας και φόρους που πιστεύει ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό. Ενώ επί του παρόντος με συντελεστή εταιρικού φόρου 21%, οι ΗΠΑ λειτουργούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα με συντελεστή εταιρικού φόρου 35%, ωθώντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες τους να πιέσουν για χαμηλότερους φόρους.

Για να αναζωογονήσει την τοπική βιομηχανία, ο Τραμπ θέλει να συντομεύσει την αλυσίδα εφοδιασμού και να διασφαλίσει ότι περισσότερα εξαρτήματα κατασκευάζονται τοπικά.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για το εμπόριο

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών στον κόσμο, αγοράζοντας προϊόντα αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Το μεγαλύτερο εμπορικό τους έλλειμμα είναι με την Κίνα, από όπου εισάγει 279 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα εξάγει, ακολουθούμενη από την ΕΕ με 208 δισ. δολάρια.

Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ ανέρχεται σε 1,6 τρις ​​ευρώ, αλλά μόνο τρεις χώρες – η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία – απολαμβάνουν πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σε αγαθά ήταν 57 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ. Το 2023, η Γερμανία πούλησε αγαθά αξίας 144 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ αφορούσαν αυτοκίνητα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πούλησαν αγαθά αξίας 87 δισ. ευρώ στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων αξίας 8,25 δισ. ευρώ.

Η Ιρλανδία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική ανισορροπία, ένα πλεόνασμα 50 δισ. ευρώ που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων στις ΗΠΑ από μεγάλες πολυεθνικές των ΗΠΑ. Αλλά έχει επισημανθεί με συνέπεια από τον Τραμπ και θεωρείται ιδιαίτερα εκτεθειμένο.

Η Ιταλία έχει εμπορικό πλεόνασμα 41 δισ. ευρώ, πουλώντας αγαθά αξίας περίπου 65 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Τα συσκευασμένα φάρμακα και τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν περίπου 5 δισ. ευρώ και 4,66 δισ. ευρώ του συνόλου των εξαγωγών αντίστοιχα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια πιο ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά μεμονωμένων εξαγωγών της Βρετανίας, αξίας 60,4 δισ. λιρών σε αγαθά το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 15,3% του παγκόσμιου συνόλου. Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε 57,9 δισ. £ σε αγαθά από τις ΗΠΑ.

 

 

 

 

Tags
Back to top button