Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αναλύει σε νέα σημαντικη παρέμβαση ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας.
Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).
Ακολουθεί ολόκληρη η νέα παρέμβασή του:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΜΑΔΡΙΤΗ
1. Τζάμπα μάγκας ο Τούρκος πρόεδρος. Το τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κατά την συνέντευξη τύπου επέλεξε ο Τούρκος πρόεδρος να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δίχως όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
Ισχυρίστηκε πως .
Ο λόγος είναι ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, δεν είχε το καταλληλότερο κλίμα υπέρ της Τουρκίας ώστε να μιλήσει για τα νησιά του Αιγαίου. Δεν είχε ούτε την τόλμη ούτε την διεθνή νομιμοποίηση να μιλήσει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει διεθνώς θέματα και δεν θέλησε να ανοίξει και άλλα μέτωπα λόγω της στάσης της κυρίως στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο υπέρ της Ρωσίας.
Εάν το έκανε κατά την διάρκεια της συνόδου, εκτιμάται ότι η Ελληνική Πλευρά ήταν έτοιμη με στοιχεία και αποδείξεις.
Σημαντικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είχαν δυσανασχετήσει όταν η Τουρκία επί 5 μήνες εμπόδιζε την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών.
2. Για τα προγράμματα PESCO της ΕΕ και την δέσμευση Σουηδίας- Φινλανδίας να βοηθήσουν την Τουρκία (to support the fullest possible involvement), απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών ώστε να έχει πρόσβαση η Τουρκία. Επομένως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να μπλοκάρουν την Τουρκία με veto να απέχει από τα προγράμματα αυτά της ΕΕ.
3. Η αναφορά του ΓΓ του ΝΑΤΟ για Ρωσία και Κίνα οδηγεί πλέον το ΝΑΤΟ σε μια αντιπαράθεση Δύσης- Ανατολής γενικότερα (ανεξάρτητα εάν η Τουρκία θα είναι active ή όχι στο ΝΑΤΟ). Αναγράφεται επίσημα και η Κίνα πλέον ως απειλή σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της με πυρηνικά όπλα και την εμπλοκή της στην Ταιβάν.
4. Το ΝΑΤΟ θέλει να αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης από περίπου 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας που αποτελεί και την ’’μεγαλύτερη αναδιάταξη της συλλογικής μας άμυνας και αποτροπής από τον Ψυχρό Πόλεμο’’.
5. Σε ότι αφορά την αγορά των 40 F16 VIPER και τον εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών F 16, η Τουρκία πήρε μόνο την υπόσχεση από τον Μπάιντεν ότι θα κάνει μια προσπάθεια να πείσει το Κογκρέσο. Στο Kογκρέσο τα πράγματα είναι δύσκολα για την Τουρκία διότι η πρόταση μπορεί να μην εγκριθεί όπως έγινε πριν 8 μήνες όταν το Kογκρέσο απέρριψε ξανά την πρόταση της Κυβέρνησης, αφού 41 μέλη του έστειλαν επιστολή στον Μπλινκεν κατηγορώντας την Τουρκία για την εισβολή στην Συρία.
Επιπλέον εμπόδιο για την Τουρκία προκειμένου να αγοράσει και εκσυγχρονίσει F 16 η CAATSA - Countering America's Adversaries Through Sanctions που είναι ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ και αποσκοπεί στην αυστηρότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Ρωσίας αλλά και Τουρκίας.
6. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συζήτησαν επιπλέον για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Επιπλέον για την σημασία που έχει να αρθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και να ομαλοποιηθεί η αγορά σιτηρών όπου εμπλέκεται η Τουρκία λόγω των στενών του Βοσπόρου. Η συνέπειες της αύξησης της τιμής των καυσίμων αλλά και προϊόντων παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική δύναμη των χωρών της Δύσης.