
Κύρια θέματα, Φάκελος Τουρκία • 23/03/2021 - 12:17
«Ανταρσία» στρατηγών κατά Ερντογάν: «Δώσε τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν αν δεν πάρεις εγγυήσεις ασφαλείας από Ρωσία»
«Ήταν λάθος επιλογή τα ρωσικά συστήματα»
Αρθρογράφος: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
«Ανταρσία» των Τούρκων στρατηγών καταγράφεται τις τελευταίες ώρες απέναντι σε Ρωσία και Ερντογάν.
Τούρκος κεμαλικός Στρατηγός ζήτησε την μεταφορά των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την στρατηγική συμφωνία Άγκυρας-Μόσχας με προφανή σκοπό να ασκηθεί πίεση στους Ρώσους να προσφέρουν «περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας».
θεωρώντας πως δεν έχει επαρκείς δεσμεύσεις από την Μόσχα για να προστατευτεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ.
Η πρόταση των «πασάδων για μεταφορά των S-400 στο Αζερμπαϊτζάν θεωρείται ως «ανταρσία» κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν
Έτσι σήμερα προέκυψε μια πρόταση από τον απόστρατο υποστράτηγο Ερντογάν Κάρακους, γνωστό για τις «ευρηματικές» ιδέες του κατά της Ελλάδας και συχνό «αναλυτή» στα τουρκικά ΜΜΕ.
Τι λέει ο υποστράτηγος Καρακούς
Ο συγκεκριμένος αναζητώντας λύση στο ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να εξαφανιστεί, λέει πως είναι δυνατή η εγκατάσταση από S-400 σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στο δεύτερο τουρκικό κράτος, στο Αζερμπαϊτζάν.
Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, πριν από τρεις ημέρες (Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021) όταν συναντήθηκε με μια ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη έδωσε τα μηνύματα αμερικανικής ηγεσίας.
Είπε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει στην κατοχή της S-400».
«Πρέπει να μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία δεν έχει S-400. Μια νέα αγορά S-400 θα προκαλέσει νέα σοβαρά προβλήματα. Η Τουρκία πρέπει να παραιτηθεί από τους S-400. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορούμε να υποστηρίξουμε στο Κογκρέσο. Η μόνη οδός για τη λύση της κρίσης των S-400 περνάει μέσα από τη μη κατοχή S-400 από την Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια προσωπική άποψη. Αυτή είναι μια νομική πραγματικότητα», ανέφερε.
«Ο πρέσβης Σάτερφιλντ, αποτυγχάνει να βελτώσει τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ με αυτά τα λόγια τα οποία φέρνουν πολύ περισσότερη ένταση.
Ο πρέσβης Σάτερφιλντ αλλά και πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να απαλλαγεί από το S-400 που ελήφθη στη Ρωσία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Τουρκία η οποία αγόρασε από τη Ρωσία για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τους S-400, είναι «επείγουσα» ανάγκη να απαλλαγεί από αυτούς διαφορετικά, συνιστούν να επιβληθούν πιο οδυνηρές κυρώσεις.
Ποιοι είναι αυτοί που λένε ότι πρέπει να η Τουρκία από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς της, για το οποίο πληρώνει χρήματα και υπάρχει εγγύηση ότι η λύση στο πρόβλημα θα βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις;
Οι ΗΠΑ λένε «ξεφορτωθείτε» τους S-400 και η Ρωσία λέει «πάρτε και τους υπόλοιπους» αναφέρει ο απόστρατος αξιωματικός.
«Η Ρωσία περιμένει μια απάντηση από την Άγκυρα, δηλώνοντας ότι τα υπόλοιπα συστήματα θα παραδοθούν.
Σύμφωνα με πολλούς στρατηγικούς αναλυτές η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.
Η «φόρμουλα Κρήτης» που έφερε στην ημερήσια διάταξη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ δεν αξίζει να αναφερθεί από τις ΗΠΑ.
Επιμένουν ότι «εγκαταλείπουν το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400» ή «να απαλλαγούμε με κάποιο τρόπο»
Λοιπόν, είναι δυνατόν να απαλλαγούμε από αυτό το σύστημα;
Η Τουρκία μπορεί να προσφέρει προτάσεις για να πείσει τη Ρωσία για την μεταφορά των S-400 σε άλλες χώρες».
“Να πάνε Αζερμπαϊτζάν”
Ο στρατηγός Karakuş επισημαίνει το Αζερμπαϊτζάν ως προορισμό αναφέροντας ότι το λόμπι των Αρμενίων λειτουργεί «θαυμάσια» στις ΗΠΑ «Αυτό το λόμπι ετοιμάζεται να ενισχύσει την Αρμενία με όπλα και να επιτεθεί στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό.»
«Έχουμε δύο πυροβολαρχίες S-400. Η παροχή και των δύο στο Αζερμπαϊτζάν θα ενισχύσει περαιτέρω τη διοίκηση του Μπακού», δήλωσε ο Κάρακους.
«Τουλάχιστον εξαλείφει τον μελλοντικό κίνδυνο. Η Ρωσία μπορεί να συναινέσει σε αυτό. Επειδή όσο συνεχίζεται η τριβή με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσης βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία.
Μόλις 2-3 ημέρες πριν, πύραυλοι έπεσαν στην Kilis στο Idlib. Σε αυτό το περιβάλλον, βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία.
Και οι δύο παρακολουθούν αμοιβαία.
“Ας δώσουμε τους S-400 και ας πάρουμε αέριο ή πετρέλαιο σε αντάλλαγμα”
“Νομίζω ότι το Αζερμπαϊτζάν θα δεχτεί τους S-400. Παίρνουμε αέριο ή πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για τα χρήματα. Προσπαθούν να ενισχύσουν την Αρμενία. Τα S-400 ήταν πάντα μια δικαιολογία για τους Αμερικανούς.
Οι Αρμένιοι, αγόρασαν μαχητικά Su-30 και τώρα προσπαθούν να κινητοποιήσουν την διοίκηση του Ερεβάν. Επίσης, το αρμενικό λόμπι αναζητά μια δικαιολογία για να πάνε οι ΗΠΑ στην Αρμενία και να προσφέρουν βοήθεια σε όπλα.
“Οι ΗΠΑ, λένε ότι στο έδαφος της τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να υπάρχουν οι S-400»
Ο απόστρατος στρατηγός Arma Aran Kuloğlu αναφέρει:
“Τι θα συμβεί με τα S-400, θα θαφτούν στο έδαφος;” ρωτά ο Κούλογκλου, τονίζοντας ότι η εύρεση μέσης λύσης με τις ΗΠΑ για τα S-400 «έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία.”
Υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είπαν «μην χρησιμοποιήσετε το S-400 αλλά μην το ενεργοποιήσετε», ο Kuloğlu συνέχισε ως εξής:
“Μη κρατάτε τους S-400 στην επικράτεια της Δημοκρατίας της Τουρκίας”, λένε.
Τόσο ξεκάθαρα. Η Τουρκία λέει “Δεν τους πήραμε μάταια γι αυτό τους έχω στην τουρκική επικράτεια. Με επίκεντρο την αντιαεροπορική άμυνα μεγάλου υψομέτρου η Άγκυρα δεν μπόρεσε να βρει άλλο τρόπο για να το επιλύσει.
Αγόρασα το S-400. Πρέπει να το χρησιμοποιήσω γιατί το αγόρασα, αλλά μπορώ να επιβάλω ορισμένους περιορισμούς όπως το «κρητικό μοντέλο». Έκανα κάποιες προσπάθειες. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις σε αυτό το ζήτημα.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ… υπενθυμίζοντας ότι πρώτα πήγε στο Αφγανιστάν και μετά στην Ινδία, ο Κούλογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση του Νέου Δελχί ήθελε επίσης να αγοράσει το S-400, αλλά η Αμερική δεν το έβλεπε ευνοϊκά.
Σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν το μήνυμα «Δεν θέλουμε οι σύμμαχοί μας να αγοράσουν το S-400» και ότι το έχουν εκφράσει σε κάθε περίπτωση, ο απόστρατος στρατηγός Armağan Kuloğlu τόνισε:
«Ακόμη και στις σχέσεις με την Ινδία, οι ΗΠΑ βάζουν τους S-400 στο προσκήνιο. Λέει« Μην αγοράζετε όπλα από τους αντιπάλους μας. «Το S-400 δεν είναι συμβατό με το σύστημα του ΝΑΤΟ, επιτρέπει να αποκρυπτογραφήσουν μερικά μυστικά των F-35.
Το θέμα είναι ότι οι ΗΠΑ, δεν θέλουν να αγοράσουν όπλα οι σύμμαχοί τους από τη Ρωσία. Επομένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εναντίον της Τουρκίας»
“Ο λογαριασμός διαχείρισης Biden φαίνεται να είναι βαρύς”
Ο ειδικός σε θέματα Ρωσίας Hakan Aksay συμφωνεί επίσης με τον Kuloğlu.
Υπάρχει ένας μέσος δρόμος μεταξύ των S-400 για αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία;
“Η στάση των ΗΠΑ δεν είναι κατάλληλη για αυτό”, δήλωσε ο Aksay, “μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί ένα μέσο έδαφος στο εγγύς μέλλον.”
Ο Aksay, είπε:
“Η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400 με τρόπο που δεν θα παραιτηθεί, αλλά θα σταλεί κάπου αλλού. Αυτό θα επιδεινώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Η επιλογή του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 ήταν μια λανθασμένη πολιτική. Και δεν υπάρχει πιθανότητα θετικής εξόδου από αυτό σύντομα. Οι σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατηρήθηκαν κάπως, αλλά με την τρέχουσα διοίκηση του Τζο Μπάιντεν οι κυρώσεις θα είναι πολύ βαρύτερες “
Είναι σαφές πως οι Τούρκοι στρατηγοί (οι οποίοι όλοι έχουν «γαλουχηθεί» σε κεμαλικό άρα φιλοαμερικανικό περιβάλλον) δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η συμπόρευση Τουρκίας-Ρωσίας γιατί βλέπουν πως θα υποβαθμιστεί η Άγκυρα έναντι της Αθήνας.
Εάν είναι να προχωρήσει η Άγκυρα σε μια συμμαχική σχέση με την Μόσχα, θεωρούν ότι είναι καλό αυτή την στιγμή οι Ρώσοι να εκβιαστούν για να προσφέρουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα.
Η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Αμερικανούς δεν είναι άλλο από την προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία και την «τροχιά» αποβολής της από το ΝΑΤΟ.
Ένα πρόβλημα που στην Ελλάδα δεν μας συμφέρει να λυθεί ποτέ, απεναντίας πρέπει να επιδιώκουμε την χειροτέρευσή του.
Οι στρατηγοί αυτό το βλέπουν και αντιδρούν. Όμως ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν κάνει «τούμπες» εκ φύσεως και δεν πιστεύουμε πως θα αλλάξει γνώμη με τους S-400.
Αυτό μπορεί να αλλάξει μονάχα με ανατροπή του, κάτι πολύ δύσκολο όσο τις υπηρεσίες της χώρας τις ελέγχει ο Χακάν Φιντάν.