Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Η διατροφή που καθυστερεί την απώλεια μνήμης και προστατεύει τον εγκέφαλο

Mια νεότερη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UC) στο Ντέιβις αναδεικνύει την κετογονική διατροφή ως έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την υγεία του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, από πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο καθυστερεί σημαντικά τα πρώιμα στάδια της απώλειας μνήμης, η οποία σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πρώιμη αυτή απώλεια μνήμης συγκρίνεται με την ήπια γνωστική εξασθένιση και προηγείται της πλήρως ανεπτυγμένης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με το 

Νόσος Αλτσχάιμερ: Νέο γονιδιακό μονοπάτι δίνει ελπίδες για εύρεση θεραπείας – Έρευνα με συμμετοχή Ελληνίδας νευροβιολόγου

Η κετογονική δίαιτα περιλαμβάνει χαμηλή πρόσληψη σε υδατάνθρακες, υψηλή σε λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνες, η οποία μετατοπίζει το μεταβολισμό του σώματος από τη χρήση της γλυκόζης ως κύρια πηγή καυσίμου στην καύση λίπους και την παραγωγή κετονών για ενέργεια. Προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες της ερευνητικής ομάδας συμπέραναν ότι τα ποντίκια ζούσαν έως και 13% περισσότερο, όταν ακολουθούσαν μια κετογονική δίαιτα.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο , οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια αρκετές ποσότητες μορίων β-υδροξυβουτυρικό οξέος (BHB) για να προσομοιώσουν τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας για επτά μήνες. Διαπίστωσαν ότι το μόριο παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της πρώιμης εξασθένησης της μνήμης, ενώ αυξάνεται σχεδόν κατά επτά φορές με την υιοθέτηση της κετογονικής δίαιτας.

«Τα δεδομένα μας υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κετογονική δίαιτα γενικά, και το μόριο BHB ειδικά, καθυστερεί την ήπια γνωστική εξασθένιση και ενδεχομένως με τον ίδιο τρόπο, να καθυστερήσει πλήρως τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα δεδομένα σαφώς δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτό εξαλείφει εντελώς τη νόσο Αλτσχάιμερ» ανέφερε σχετικά ο συν-συγγραφέας Δρ Gino Cortopassi, βιοχημικός και φαρμακολόγος της Σχολής Κτηνιατρικής του UC Davis.

«Παρατηρήσαμε εκπληκτικές ικανότητες του μορίου BHB στη βελτίωση της λειτουργίας των συνάψεων, των μικρών δομών που συνδέουν όλα τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Όταν τα νευρικά κύτταρα συνδέονται καλύτερα, τα προβλήματα μνήμης στην ήπια γνωστική εξασθένιση βελτιώνονται» εξήγησε η συν-συγγραφέας Izumi Maezawa, καθηγητής παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του UC Davis.

Η κετογονική δίαιτα, ωστόσο, έδειξε να ωφελεί περισσότερο τα θηλυκά ποντίκια παρά τα αρσενικά, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα BHB στα θηλυκά. «Αν αυτά τα αποτελέσματα μεταφραστούν στους ανθρώπους, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι γυναίκες, ειδικά εκείνες με την παραλλαγή του γονιδίου ApoE4, διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ» διευκρινίζει ο Δρ Cortopassi.

Η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγιή γήρανση και σχεδιάζει να εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα με μελλοντικές μελέτες.

Tags
Back to top button