Απόφαση «βόμβα» εξέδωσε το δεύτερο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία για πρώτη φορά κρίνεται αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) στα βασικά του σημεία.
Με την υπ’αριθ. 930/2019 ομόφωνη απόφαση του ΙΙ Τμήματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι:
α) Είναι αντισυνταγματική η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού δεν έπρεπε σ’ αυτόν να υπαχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κλάδοι των ενστόλων.
β) Είναι αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και κυρίως οι υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που είχαν επιβάλλει οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012.
γ) Είναι αντισυνταγματική η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις «παλαιές» και νέες συντάξεις, όπως άλλωστε είχε κριθεί και με τις υπ’ αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η δικαστική αυτή εξέλιξη είναι η πιο σημαντική των τελευταίων ετών καθόσον:
– είναι η πρώτη απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις βασικότερες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016),
– φρενάρει τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφού πλέον δεν μπορεί να προβεί σε επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων ούτε στην κοινοποίηση των εκκαθαριστικών προσωπικής διαφοράς πριν η υπόθεση κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια.
– δίνει βάσιμη ελπίδα σε όλους τους παλιούς και νέους συνταξιούχους ανατρέποντας τα σχέδια δανειστών και κυβέρνησης ΝΔ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.
Η εξέλιξη αυτή από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο είναι σημαντική εν όψει και του γεγονότος ότι επίκειται η δημοσίευση αντίστοιχης κρίσης από το Συμβούλιο Επικρατείας για τα ίδια ακριβώς νομικά ζητήματα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν οι Ολομέλειες του Ελεγκτικού και του ΣτΕ καταλήξουν σε διαφορετικές αποφάσεις.
Οι συναφείς προσφυγές συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4-10-2017 και οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει και η παραίτηση του πρώην Προέδρου του ΣτΕ, τον Μάιο του 2018, με σαφείς υπαινιγμούς για παρεμβάσεις στο έργο του.
Όποια και αν είναι η περαιτέρω έκβαση της σημαντικής αυτής δικαστικής εξέλιξης στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δίνει μεγάλες ελπίδες στους συνταξιούχους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση του ΙΙ Τμήματός του στέλνει σαφές μήνυμα ανεξαρτησίας και αντικειμενικής κρίσης για ένα τόσο σημαντικό νομικό και κυρίως κοινωνικό ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας εξεδόθη απόφαση για επιστροφή αναδρομικών σε δημόσιους υπαλλήλους. Η απόφαση, υπ’ αριθμ. 9314/2019, αφορά το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στους υπαλλήλους του Δημοσίου.
Το διοικητικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στο μέρισμα που έγιναν με νομοθετικές παρεμβάσεις του 2012 –Ν. 4051 και Ν. 4093/12– και διατάσσει την αναδρομική, από πενταετίας, επιστροφή της διαφοράς στα μερίσματα που παρακρατήθηκαν και μάλιστα με τόκο 6% από την επίδοση της αγωγής.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ χαιρετίζει την απόφαση-«σταθμό» και θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξή του.