Συγκεκριμένα, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί και επισήμως η επίσκεψη του έλληνα υπουργού άμυνας στην Ουάσιγκτον, στις 21 Ιουλίου, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί στο παρασκήνιο-μάλιστα, ετοιμάζεται ήδη η ατζέντα του ταξιδιού.
Η προεκλογική περίοδος που ουσιαστικά διανύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αποτελεί λόγο για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης, πολύ περισσότερο που ο κορονοϊός καθυστέρησε τη λήψη σημαντικών αποφάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όχι όμως και την προώθηση των θεμάτων που είχαν συμφωνηθεί ή σχεδιαστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου, επίσης, θα συμβάλλει στην προσπάθεια που κάνει η Αθήνα για άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με την Άγκυρα, καθώς αυτή τη στιγμή, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει κανένα κανάλι μεταξύ των δυο χωρών –και σε κανένα επίπεδο. Παράλληλα, θα συζητηθούν η αναβάθμιση της Αθήνας στους σχεδιασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας μας, αλλά και η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο κινεζικό πρόγραμμα 5G.
Το «αμετακίνητο» του υπουργού Άμυνας στον ανασχηματισμό, πολύ περισσότερο καθώς τη ζητούν δημοσίως οι Τούρκοι, επιβεβαιώνει πως πολύ δύσκολα θα υπάρχουν αλλαγές στα υπουργεία που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική. Ο Νίκος Δένδιας, άλλωστε, έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έδειξε ότι μπορεί να κρατάει αντιστάσεις απέναντι από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και να μην επηρεάζεται από αυτή.
Σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, έχει ενδιαφέρον πού θα χρησιμοποιηθεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και πολύ περισσότερο ενδιαφέρον εάν θα συμμετάσχει ή όχι. Πολύ περισσότερο που η χρησιμοποίηση του πρώην επιτρόπου σε ένα από τα υπουργεία Εξωτερικών ή Άμυνας, θα άνοιγε-όπως τουλάχιστον εκτιμάται- σε σύντομο ή και σε άμεσο χρόνο τους διαύλους επικοινωνίας της Αθήνας με την Άγκυρα.