Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναχώρησε για το Κόσσοβο το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών

Όπως γράφει ο Χρήστος Μαζανίτης για το enikos.gr, το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών, που αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και του οποίου τη Διοίκηση μέχρι το Δεκέμβριο 2024 έχει η Χώρα μας, αναχώρησε για το Κόσσοβο.

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου, η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος των Επιχειρησιακών Εφεδρειών (Operational Reserve Force) της Δύναμης «Kosovo Force» (KFOR),  αναχώρησαν από την Ελλάδα για το Στρατόπεδο BONDSTEEL στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αναλάβουν αποστολές ασφαλείας, συνδράμοντας στην ικανότητα άμεσης αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Κοσσόβου.

Το 2ο Πολυεθνικό Τάγμα των Επιχειρησιακών Εφεδρειών αποτελείται από την Πολυεθνική Διοίκηση με αντίστοιχο επιτελείο, το οποίο συγκροτείται με προσωπικό από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και του οποίου τη Διοίκηση μέχρι το Δεκέμβριο 2024 έχει η Χώρα μας , καθώς επίσης και από πέντε Λόχους Ελιγμού τους οποίους συνεισφέρουν οι προαναφερθείσες Χώρες και η Αυστρία.

Είναι η δεύτερη φορά κατά την οποία αναπτύσσονται οι εν λόγω Ελληνικές Δυνάμεις στην περιοχή του Κοσσόβου, αφού είχε προηγηθεί η ανάπτυξή τους από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο 2023 και πάλι στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής KFOR.

Το κόμμα VMRO-DPMNE θα τορπιλίσει τις “Πρέσπες”-Αυτονομία Σερβοβόσνιων και κρίση στο Κόσσοβο θα δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα

Η εκ νέου επιλογή από τη Συμμαχία για την ανάπτυξη του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος των Επιχειρησιακών Εφεδρειών (Operational Reserve Force) της Δύναμης «Kosovo Force» (KFOR), την Διοίκηση του οποίου έχει η Χώρα μας, αναδεικνύει τη συνεχή και δυναμική παρουσία του Στρατού Ξηράς, αποδεικνύοντας την καθοριστική συμβολή τους στην ανάδειξη της Χώρας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Υπό αυτό το πλαίσιο, την Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε τελετή αναχώρησης στο Στρατόπεδο «ΥΠΛΓΟΥ (ΠΖ) ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ» στην Νέα Σάντα Κιλκίς, στην οποία παραβρέθηκε ο Διοικητής του Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης.

Είναι η 4η στη σειρά – επιτυχής διαδικασία Νατοϊκής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε χρονικό διάστημα ενός έτους, με τις πρώτες δύο να αφορούν αξιολογήσεις του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και του Τμήματος Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG) των «Σκιών του Αιγαίου» – της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που έγινε όταν Διοικητής ήταν ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

Η Ελλάδα κατόπιν της ανάγκης δημιουργίας πολυεθνικής δύναμης που τέθηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στην Νάπολη (Joint Force Command Naples -JFC NAPLES), και στο πλαίσιο της διαρκούς συνεισφοράς της στην Συμμαχία, ανέλαβε τον συντονισμό της οργάνωσης του Τάγματος, συνέταξε ταχέως και υπέβαλε έγκαιρα στο ΝΑΤΟ ανάλογη Τεχνική Διευθέτηση (Technical Arrangement) που αφορά στην συγκρότησή του.

Σήμερα, η KFOR αποτελείται από περισσότερα από 3.700 στρατιωτικούς που παρέχονται από 27 Συμμαχικές και εταίρους χώρες σε εθελοντική βάση.

Τα κύρια καθήκοντα της KFOR είναι να διασφαλίσει ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον με ελευθερία κινήσεων για όλες τις κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο.

Με τον καιρό, καθώς η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή έχει βελτιωθεί, το ΝΑΤΟ προσαρμόζει σταδιακά τη στάση της δύναμης της KFOR. Οποιεσδήποτε αλλαγές στη στάση της δύναμης της KFOR βασίζονται σε συνθήκες και δεν βασίζονται σε ημερολόγιο.

Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η KFOR λειτουργεί ως τρίτος ανταποκριτής, μετά την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου (EULEX).  Ο συντονισμός με αυτές τις δύο οντότητες είναι σταθερός και πολύ καλά εδραιωμένος.

Η παρουσία της ΕΛΔΥΚΟ σηματοδοτεί τη συμβολή της Ελλάδας στη διατήρηση της ειρήνης, προβάλλει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην περιοχή των επιχειρήσεων και υποστηρίζει με την παρουσία της την Ελληνική Διπλωματία. Επίσης προάγει το επίπεδο επιχειρησιακής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και PfP, οι οποίες συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη.

Tags
Back to top button