Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμμοθύελλες σε μακρινό πλανήτη εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Θύελλες με μικροσκοπικούς κόκκους άμμου εντόπισε για πρώτη φορά έξω από το Ηλιακό Σύστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η παρατήρηση του πλανήτη VHS 1256b, που βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη, έδειξε ότι στην ατμόσφαιρά του υπάρχουν κόκκοι από πυρίτιο και οξυγόνο, δηλαδή όπως η άμμος.

Τα σωματίδια είναι πολύ πιο λεπτά από την άμμο στη Γη, στο μέγεθος των σωματιδίων καπνού. Πιθανόν πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα να υπάρχουν και πιο μεγάλοι κόκκοι.

NASA: Το James Webb απαθανάτισε εικόνα αστεριού την ώρα που πεθαίνει

Ο πλανήτης, όπως σημειώνει το BBC, είναι ένας «καυτός Δίας», γίγαντας αερίων με όγκο 12-18 φορές μεγαλύτερο από τον Δία του Ηλιακού μας Συστήματος. Περιφέρεται γύρω από ένα διπλό άστρο και απέχει πάνω από 20 δισ. χιλιόμετρα από αυτά.

Είναι ακόμη «νεαρός», με θερμοκρασία πολλών εκατοντάδων βαθμών στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας.

Οι πρώτες παρατηρήσεις του VHS 1256b μετά τον εντοπισμό του το 2015 έδειξαν ότι ίσως έχει σωματίδια άμμου στην ατμόσφαιρά του. Έχει ακόμη σύννεφα μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

Ο εντοπισμός της άμμου δεν έγινε με φωτογράφιση αλλά με ανάλυση του φωτός από το πλανήτη, δηλαδή του φωτός από τα άστρα που αντανακλάται στην ατμόσφαιρα.

Tags
Back to top button