Οι οινοπαραγωγοί απαιτούν την άμεση κατάργηση του φόρου αυτού, ο οποίος έχει κάνει μεγάλο κακό στις δομές του επαγγέλματος, ενώ παράλληλα δημιουργεί παρασιτικές συνήθειες και κυκλώματα, άκρα επικίνδυνα για τον κλάδο.
Την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και άλλα δύο θέματα σημαντικά για τον αμπελοοινικό κλάδο, έθεσε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου Βαγγέλης Αργύρης, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου.
Τόσο ο κ. Αργύρης όσο και άλλα μέλη του ΔΣ της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου που συμμετείχαν στη συνάντηση, κάλεσαν την κυβέρνηση να προχωρήσει δίχως άλλη καθυστέρηση στην κατάργηση του φόρου καθώς, όπως τόνισαν, «αποδεδειγμένα πλέον καταστρέφει τις δομές του κλάδου, ευνοώντας τα παρασιτικά κυκλώματα».
Τα άλλα θέματα που τέθηκαν είναι η συμβολή της πολιτείας στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την αμπελουργία και η αξιοποίηση από τον κλάδο, μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων (παλαιό οινοποιείο) και των εκτάσεων των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου, όπου θα δημιουργηθεί μια κιβωτός των ελληνικών ποικιλιών, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης Ακαδημίας Οίνου.
Η αντιπροσωπεία του κλάδου ζήτησε επίσης από τον κ. Αποστόλου να ενισχύσει με την παρουσία του τις επικείμενες (14 - 26 Ιουνίου) εκδηλώσεις προβολής του ελληνικού οίνου στην Αυστραλία και του επέδωσε σχετική πρόσκληση συμμετοχής.
Στρατηγικό σχέδιο 2017-2019
Τέλος, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου από την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Αργύρη, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δράσης της επόμενης διετίας, που δόθηκε και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα προβολής και προώθησης των ελληνικών κρασιών σε τρίτες χώρες και η επέκτασή τους στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., με επικαιροποίηση του θεσμού των κρασιών-πρεσβευτών και συνεργασία με φορείς όπως η Enterprise Greece. Επίσης, στην επιτυχημένη πορεία στον τομέα προβολή-προώθηση, θα συμβάλει περαιτέρω η αμπελουργία και τα προγράμματα οινοτουρισμού, η δημιουργία δικτύου ερευνητών-επιστημόνων, αλλά και η διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με το σχεδιασμό της αμπελουργίας και της οινοποιίας.
Σε συνδυασμό με τον αμπελουργικό σχεδιασμό διευρύνεται και η πρόταση για τη δημιουργία παρατηρητηρίου ή άλλης δομής για την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων και την πληροφόρηση του κλάδου, και η συσπείρωση του ευρύτερου κλάδου του κρασιού κάτω από το Wine in Moderation