Μόλις πριν από λίγες ώρες μία είδηση έκανε τον γύρο των Αμερικανικών μέσων: οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ ενημέρωσαν τον 45ο πρόεδρο Τραμπ πως οι απειλές για τη ζωή του αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες μέχρι τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου. Από αυτές τις απειλές μάλιστα φαίνεται πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ανησυχούν περισσότερο για αυτές που εδράζονται στο Ιράν.
Γιατί όμως το Ιράν έχει στο στόχαστρό του τον Τραμπ;
Η απάντηση πηγαίνει πίσω το 2020 σε μία από τις τελευταίες κρίσιμες αποφάσεις της πρώτης του θητείας στο οβάλ γραφείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο άνθρωπος που έδωσε το πράσινο φως προκειμένου αμερικανικό drone να χτυπήσει το αυτοκίνητο στο οποίο είχε μόλις επιβιβαστεί ο Κασέμ Σολαϊμανί. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει πως ο Σολεϊμανί ήταν ένας από τους πλέον επικίνδυνους εχθρούς όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Δύσης και υπογράμμισε πως με την απόφαση να σκοτωθεί ο κόσμος θα ήταν πιο ασφαλής.
Τραμπ: Ζητά στρατιωτικό αεροσκάφος γιατί το Ιράν θέλει να τον σκοτώσει
Σε αυτήν ακριβώς τη στιγμή το Ιράν τοποθετεί σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τη βάση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά από το 1979 η Τεχεράνη βρίσκεται στο στόχαστρο των μαχητικών και όχι μόνο του Ισραήλ μετά τις δύο δικές της επιθέσεις εναντίον του Τελ Αβίβ. Για πρώτη φορά επίσης η κοινωνία στο Ιράν φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με την επανάσταση της «Μαντίλας» να έχει προϊδεάσει το θεοκρατικό καθεστώς πως το παραμικρό στραβοπάτημα θα σημάνει και κοινωνική εξέγερση.
Σήμερα επίσης ο άνθρωπος που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Σολεϊμανί αφού επέζησε ισραηλινού βομβαρδισμού στη Βηρυτό, πέρασε μακρά ανάκριση από τους μέχρι πρότινος υφισταμένους του και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό έχοντας στο ενδιάμεσο περάσει και από θάλαμο νοσοκομείου… Μετά τον Σολεϊμανί, μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια ο «Άξονας της Αντίστασης» που με τεράστια κεφάλαια και διμερείς επαφές έχτισε το Ιράν σήμερα κινδυνεύει να καταρρεύσει με ταχύτητα και κρότο.
Το Ιράν δεν είναι δεδομένα κάποια εξελιγμένη δυτική χώρα. Δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τα standards του Ισραήλ και των ΗΠΑ αλλά είναι μία οντότητα που όποιος την υποτιμήσει μπορεί να «μπλέξει». Όχι πολύ παλιά οι ΗΠΑ υποτίμησαν πολύ μικρότερους κινδύνους από τους Φρουρούς της Επανάστασης και τους παραστρατιωτικούς τους εταίρους στην Μέση Ανατολή και το πλήρωσαν πολύ ακριβά. Η Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο ISIS έχουν αφήσει ανεξίτηλο το μαύρο τους στίγμα.
Οι απειλές εναντίον ενός υποψήφιου αλλά και πρώην Προέδρου των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να περάσουν «ελαφριά» και για έναν ακόμη λόγο. Ο Τραμπ μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχει υπάρξει στο στόχαστρο δολοφόνων όχι μία αλλά δύο φορές. Το κοινό σημείο και στις δύο είναι οι φωνές ακόμη και μέσα από τους Δημοκρατικούς για τα ελλιπή και με μεγάλα κενά μέτρα ασφαλείας. Η μεγάλη κινητοποίηση σήμερα δείχνει πως το μήνυμα έχει φτάσει «κρυστάλλινο» στα αυτιά των αμερικανικών και όχι μόνο αρχών. Εάν το καθεστώς στο Ιράν επιλέξει να βγει από την τεράστια κρίση που βιώνει με τρόπο θεαματικό τότε σήμερα του δίνεται η τελευταία ευκαιρία να το πράξει.