«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, διότι αυτές τις μέρες η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης που αφορά όλη την Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, να τελειώσει το καθεστώς εξαίρεσης τώρα και μια για πάντα και για όλους στο μέλλον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας αυτή την ώρα σε εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης "La Sapienza".
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτός είναι ένας απ' τους λόγος που δεν τα παρατήσαμε πριν από δύο χρόνια, γιατί γνωρίζαμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να παλέψουμε για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από μια καλύτερη θέση, και τώρα έχουμε αυτή τη δυνατότητα».
Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρώπης, ο Αλέξης Τσίπρας της ζήτησε να δώσει μια ευθεία απάντηση. Τόνισε δε, πως «το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν υπερασπίζεται τα ίδια της τα επιτεύγματα, την κληρονομιά της, το ίδιο το δικό της κοινωνικό μοντέλο και το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει παραδοθεί στο ΔΝΤ, εξηγεί γιατί αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση».
Mιλώντας στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», o πρωθυπουργός άσκησε συνολική κριτική στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο: Σημείωσε ότι "σήμερα η Ευρώπη είναι σχεδόν αποκλειστικά ένας χώρος λιτότητας, απορρύθμισης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κλειστών συνόρων για πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες". "Ο Νεοφιλελευθερισμός έχει σχεδόν καταβροχθίσει την Ευρώπη", υπογράμμισε.
Τόνισε πως είναι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που μεγέθυνε υπάρχουσες ανισότητες και ασυμμετρίες μέσα στις χώρες μας και μεταξύ τους. "Πήρε τη μορφή μιας συστηματικής επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας", είπε.
Επισήμανε ότι πέρα από τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, βάθυνε επίσης τους διαχωρισμούς στην Ευρώπη μέσα από επιθετικά και παράλογα στερεότυπα. "Ευτυχώς υπάρχουν λίγοι που θέλουν να κρύψουν την οικονομική ανισότητα που ο νεοφιλελευθερισμός προκάλεσε, πίσω από έναν ανύπαρκτο πολιτισμικό διαχωρισμό. Το κάνουν καταφεύγοντας σε γελοία στερεότυπα και μια ρητορική προκατάληψης περί του «συνετού Βορά» και του «ανεύθυνου Νότου»", σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Ο Ντάισελμπλουμ αντί για ανόητα σχόλια, ας ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες»
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ακόμη το ερώτημα: "Όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι υψηλά, η Ευρωζώνη απαιτεί δράση για τη μείωση δημόσιων δαπανών. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε τώρα ο κ. Ντάισελμπλουμ, αντί για ανόητα και σεξιστικά σχόλια για «ποτά και γυναίκες», να ζητήσει από τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, δεδομένων των υψηλών πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών της;
Είπε ότι αυτό εξηγεί γιατί ενώ το 2008 Γερμανία και Ελλάδα είχαν σχεδόν τον ίδιο επίπεδο ανεργίας, το 2015 η Γερμανία το είχε μειώσει από 7,4% σε 4,6% ενώ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί από 7,8% σε 25%.
Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, σημείωσε: η διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ωφέλησε τον Βορρά εις βάρος του Νότου.