Οι Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο 2024, θα είναι εξαιρετικα κρίσιμες για το μέλλον όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, λόγω του τεράστιου γεωπολιτικού βάρους που έχει η Υπερδύναμη στο Παγκόσμιο στερέωμα.
Η διαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ και ΗΠΑ-Τουρκίας σε περίπτωση εκλογής Τράμπ στις ΗΠΑ
Ιδιαίτερα για την Ουκρανία και την Ευρώπη το μέλλον φαίνεται να φαντάζει ιδιαίτερα δυσοίωνο σε περίπτωση εκλογής του Τράμπ στο Προεδρικό αξίωμα.
Προειδοποίηση Ναυάρχου Αποστολάκη! "Πλήγμα στην Αεράμυνα της Ελλάδας αν φύγουν για την Ουκρανία τα αντιαεροπορικά των νησιών"
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τον Τράμπ στο "τιμόνι" των ΗΠΑ, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, όπως και η Αμερικανική αλληλεγγύη πρός την Ευρώπη έναντι της Ρωσίας.
Αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν αρνητικά από την προσέγγιση Τράμπ- Ερντογάν η οποία θεωρείται σίγουρη στη βάση win-win, δίνοντας "αέρα στα πανιά" της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.
Τράμπ: "Δεν πλήρωσες-Δεν σε προστατεύω απέναντι στη Ρωσία"
Ένα δείγμα το πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε περίπτωση εκλογής του, έδωσε ο Τράμπ κατά την διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα.
αναφέρει σχετικά :
"Ο Λευκός Οίκος το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, απέρριψε τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη μη προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ από μια πιθανή ρωσική εισβολή χαρακτηρίζοντάς τα ως «αποκρουστικά και απρόβλεπτα».
Ο Τραμπ, που φαίνεται να εξιστορεί μια συνάντηση με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας» που δεν κατονόμασε ρώτησε: «Λοιπόν, κύριε αν δεν πληρώσουμε, και εμείς δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία, θα μας προστατέψετε;»
«Είπα: «Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;» είπε: «Ναι, ας πούμε ότι συνέβη.» Όχι, δεν θα σε προστάτευα.
Μάλιστα, θα τους παρότρυνα να κάνουν ότι διάολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις."
Κινδυνεύουν 4,5 εκατ. κατοικίες στην Ελλάδα; Υποχρεωτική η ενεργειακή αναβάθμιση χωρίς χρηματοδότηση
Η απάντηση του Λευκού Οίκου
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ, είπε:
«Η ενθάρρυνση εισβολών των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικιαστική και αποτρόπαια και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».
Η συνθήκη του ΝΑΤΟ περιέχει μια διάταξη που εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών σε περίπτωση επίθεσης.
Τρικυμιώδης η σχέση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ επί Προεδρίας Τράμπ σε αντίθεση με τον Μπάϊντεν
Ο Τραμπ, ο πρωτοπόρος για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, ήταν σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, απειλώντας επανειλημμένα να αποχωρήσει από τη συμμαχία.
Έκοψε την αμυντική χρηματοδότηση προς το ΝΑΤΟ και συχνά παραπονέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήρωναν περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό τους.
Ο Μπέιτς είπε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός που επιδιώκει να επανεκλεγεί στις εκλογές του Νοεμβρίου, είχε αποκαταστήσει τις συμμαχίες των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ ήταν πλέον «το μεγαλύτερο και πιο ζωτικό που υπήρξε ποτέ».
«Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί το χάος, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας εθνικής ασφάλειας, όχι να στρέφεται εναντίον τους», είπε σε δήλωση που εκδόθηκε αργά το Σάββατο.
Ο Τράμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις
Με τον Τραμπ να προηγείται του Μπάιντεν σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ανησυχούν ότι μια νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία.
Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν πίστευε ότι μια δεύτερη Προεδρία Τραμπ θα έθετε σε κίνδυνο την ένταξη των ΗΠΑ.
Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ωθούσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες, είπε ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυξάνουν τις στρατιωτικές συνεισφορές τους και «προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο Τραμπ συνέχισε να σφυροκοπά τη διατλαντική συμμαχία, λέγοντας σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο μήνα ότι δεν πίστευε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα υποστήριζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες εάν δέχονταν επίθεση.
Σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Τραμπ έχει ζητήσει αποκλιμάκωση και παραπονέθηκε για τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν μέχρι στιγμής, αν και έχει υποβάλει λίγες απτές προτάσεις πολιτικής.
Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, η βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία ανήλθε συνολικά σε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και χώρες εταίροι μαζί έχουν παράσχει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια."
Η πορεία των Ελληνοτουρκικών σε περίπτωση επανεκλογής Τράμπ
Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας στην παρούσα φάση θα λέγαμε ότι βρίσκονται στο απώγειό τους, γεγονός που σε συγκερασμό με την Ελληνο-Γαλλική συμμαχία ώθησαν τον Ερντογάν να κάνει θεαματική κωλοτούμπα στις σχέσεις του με τη χώρα μας.
Έτσι απο εκεί που είμασταν στα πρόθυρα πολέμου με τους Τούρκους το καλοκαίρι του 2020, φθάσαμε στην υπογραφή της "Διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας" στα τέλη του 2023, αφού ο Ερντογάν κατάλαβε ότι αυτη η "μετάλλαξη" είναι προς το συμφέρον του
Ωστόσο ας μη γελιόμαστε. Ο Ερντογάν δεν έγινε ξαφνικά αρνάκι από λύκος που είναι στην πραγματικότητα.
Απλά περιμένει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να μας επιτεθεί.
Εκτίμησή μας είναι ότι όσο θα πλησιάζουμε προς τις Αμερικανικές εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξάνει ο κίνδυνος υποτροπής των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αν επίσης ο Τράμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις μέχρι τότε έναντι του Μπάϊντεν, ο κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου και προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο από τους Τούρκους λίγες ημέρες πριν τις Αμερικανικές εκλογές θα ανέβει επικίνδυνα.
Το αυτό θα ισχύσει και μετά τυχόν εκλογής του επιχειρηματία Τράμπ , αφού ο Ερντογάν θα τον πλευρίσει στην επιχειρηματική βάση του win-win για το Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο και όχι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.