Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Alfa: Το ταχύτατο ρωσικό υποβρύχιο που μισούσαν οι Αμερικανοί

Μεταξύ 1968 και 1981 η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε συνολικά επτά υποβρύχια του προγράμματος Project 705 Lira, μία κλάση την οποία το ΝΑΤΟ αποκάλεσε κλάση Alfa. Επρόκειτο για πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια που για τα επόμενα χρόνια αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο της Δύσης. Πάμε να δούμε γιατί.

Alfa: Υποβρύχιοι Φονιάδες

Η κλάση Alfa αποτελούνταν από υπερσύγχρονα υποβρύχια, ίσως τα πιο προηγμένα πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια της εποχής. Οι Σοβιετικοί μηχανικοί καινοτόμησαν, χρησιμοποιώντας τιτάνιο για την κατασκευή του κύτους τους.

Κάθε ένα από τα υποβρύχια διέθετε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που ψύχονταν με ευτηκτικό σύστημα από μόλυβδο και βισμούθιο. Κάποια σκάφη έλαβαν συστήματα τύπου OK-550 και άλλα τύπου BM-40A, και τα δύο μοντέλα παρήγαγαν ωστόσο την ίδια ισχύ ενέργειας: 155 MWt.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ήταν και αυτοί επαναστατικοί, μιας και είχαν πολύ μικρό μέγεθος συγκριτικά με την ισχύ που παρήγαγαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα υποβρύχια να έχουν συνολικά μικρότερες διαστάσεις και κατ' επέκταση να πλέουν γρηγορότερα.

Κάθε υποβρύχιο της κλάσης Alfa είχε εκτόπισμα 2.300 τόνων στην επιφάνεια της θάλασσας, 3.200 τόνων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και 81 μέτρα μήκος.

Αυτό είναι το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας - Το αποκαλεί τον δολοφόνο drones

Τα σκάφη αυτή αποτελούσαν τον φόβο και τρόμο των νατοϊκών ναυτικών δυνάμεων για διάφορους λόγους. Πρώτον και κύριο ήταν τα γρηγορότερα υποβρύχια της εποχής τους. Η κλάση Alfa μπορούσε να πλεύσει με μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβων (υποβρύχια φυσικά), δηλαδή 75 χλμ/ώρα! Αυτό το νούμερο ήταν τρομερό.

Παράλληλα, η κλάση Alfa επιδείκνυε τρομερή επιτάχυνση. Μπορούσε να φτάσει στην μέγιστη ταχύτητά της μέσα σε μόλις 6 δευτερόλεπτα, ενώ είχε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών μέσα σε 40 δευτερόλεπτα.

Επιπρόσθετα, η χρήση του τιτανίου επέτρεπε στα σκάφη να βυθίζονται μέχρι τα 350 μέτρα, δηλαδή πολύ βαθύτερα από τα αντίστοιχα ανθυποβρυχιακά οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά ένα σοβιετικό Alfa μπορούσε να πλεύσει κάτω από δυτικά πολεμικά πλοία και να εκτόξευε τα δικά του όπλα, τα οποία αποτελούνταν κυρίως από φονικές τορπίλες.

Στα μειονεκτήματα τώρα, τα υποβρύχια Alfa αποδείχθηκαν αρκετά θορυβώδη και ακριβά. Πάρα αυτά, όσο βρίσκονταν σε υπηρεσία έως το έτος 1996 συνέχιζαν να αποτελούν απειλές για τους εχθρούς της Ρωσίας. 

 

Tags
Back to top button