Ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουρριγιέτ άφησε να εννοηθεί ότι η τελική συμφωνία στο περιουσιακό είναι πλέον προ των πυλών.
Την ίδια στιγμή όμως, αναφέρει ότι παραμένει το αδιέξοδο στο εδαφικό.
Στο περιουσιακό ζήτημα, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει τα εξής:
«Το περιουσιακό πρόβλημα θα επιλυθεί με μια φόρμουλα (λύση). Θα δημιουργηθούν επιτροπές, στις οποίες θα εκπροσωπούνται ίσα οι τουρκοκύπριοι και οι ελληνοκύπριοι.
»Εδώ η επικρατέστερη άποψη είναι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό με αποζημιώσεις.
»Θα τεθεί ζήτημα αποζημιώσεων, ανταλλαγών ή επιστροφής. Υπάρχουν κενά οικόπεδα που μπορούν να επιστραφούν.
»Θα λάβουν χώρα επιστροφές με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπερνούν το ποσοστό του 1/3 και τα 2/3 των περιουσιών θα παραμένουν στους τουρκοκύπριους.
»Μέχρι στιγμής σε αυτό το ζήτημα δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
»Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία υπάρχει το ρίσκο να ξεκινήσουν πολλές δίκες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ. Διότι πέρασαν 12 χρόνια.
»Καταφέραμε να εξετάσουμε 600 υποθέσεις από περίπου 6000 προσφυγές. Ξεκίνησαν νέες προσφυγές στο ΕΔΑΔ με το σκεπτικό ότι η επιτροπή μας δεν λειτουργεί».
Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι οι τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να έχουν καθεστώς μειοψηφίας, παρόμοιο με αυτό της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης σε περίπτωση τελικής φόρμουλας-λύσης στο Κυπριακό.
Ότι Μουσταφά Ακιντζί «εμπλέκει» στους συλλογισμούς του τη Θράκη, στην οποία δεν υφίσταται εθνική αλλά θρησκευτική κοινότητα, είναι τουλάχιστον προκλητικό, σύμφωνα με το tribune.gr
Ο Ακιντζί αναφέρεται σε ποσοστό της τάξης του 20% σε ότι αφορά το περιουσιακό.
Στο εδαφικό, αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει συμφωνία.
Οι δυο πλευρές έχουν απορρίψει τους χάρτες που κατατέθηκαν στην Γενεύη.
Αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο της προσάρτησης των κατεχόμενων της Κύπρου στην Τουρκία.
Τονίζει ότι αυτό δεν εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Παράλληλα, τονίζει ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στο Κυπριακό «οι τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν την πορεία τους με το δικό τους κράτος», το οποίο σημειώνουμε θα είναι ένα μη αναγνωρισμένο και φτωχό κράτος, αφού τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων βρίσκονται στα νότια της Κύπρου.
Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει την θέση του ότι φυσικό αέριο ενδέχεται να οδηγήσει την περιοχή είτε σε λύση είτε σε αδιέξοδο.