Η ενασχόληση με οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες κατά τη νεανική ηλικία, έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή, όπως φανερώνει νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sociology of Sport Journal. Στον αντίποδα, ωστόσο, όσοι εγκατέλειψαν τον αθλητισμό, παρουσίασαν χειρότερη ψυχική υγεία από εκείνους που δεν έλαβαν ποτέ μέρος σε ομαδικά αθλήματα.
Ερευνητικές ενδείξεις
Τα δεδομένα της έρευνας, αντλήθηκαν από την Εθνική Έρευνα Αθλητισμού και Κοινωνίας, που διεξήχθη το 2018 και το 2019 από το Ohio State University. Σε αυτή συμμετείχαν 3.931 ενήλικες, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ενασχόλησή τους με τα αθλήματα στη νεανική τους ηλικία και την εμφάνιση άγχους ή κατάθλιψης.
Όπως παρατηρήθηκε, το 35% των συμμετεχόντων δε συμμετείχαν καθόλου σε ομαδικά αθλήματα, το 41% συμμετείχε σε αυτά αλλά τα εγκατέλειψε και το 24% συμμετείχε μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Ο Δρ Chris Knoester, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, εξηγεί ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσοι συνέχιζαν την αθλητική ζωή μέχρι τα 18, παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμμετείχαν ή εγκατέλειψαν αυτή την ενασχόληση.
Υγεία: Ποιο είναι το αντιοξειδωτικό τρόφιμο που προστατεύει την καρδιά; – Έχει ελάχιστες θερμίδες
Μάλιστα, εκείνοι που συμμετείχαν σε αθλήματα και διέκοψαν αυτή τη συνήθεια, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα καλής ψυχικής υγείας ακόμα και σε σύγκριση με όσους δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα αθλήματα. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν εμφάνιζαν κλινικά επίπεδα κατάθλιψης ή άγχους και οι διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων ήταν σχετικά μέτριες, εξακολουθούσαν όμως να έχουν σημασία.
Όπως ανέδειξαν τα αποτελέσματα σχετικά με τους λόγους πίσω από την αποχώρηση του αθλητικού αυτού προγράμματος, πολλά άτομα άφησαν νωρίς τον αθλητισμό, επειδή είτε δεν ένιωθαν πλέον ότι διασκεδάζουν (45%), είτε δεν είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση (31%).
Άλλοι λόγοι εγκατάλειψης της συστηματικής άθλησης ήταν η εστίαση στους βαθμούς (16%), κάποιο πρόβλημα υγείας ή τραυματισμός (16%), η έλλειψη οικονομικών πόρων (16%), συγκρούσεις με άλλα μέλη της ομάδας (15%) και το ενδιαφέρον για άλλους συλλόγους και δραστηριότητες (14%).
Οι λόγοι εγκατάλειψης των σπορ που συνδέθηκαν στενότερα με τα ψυχικά προβλήματα ήταν οι δυσάρεστες επαφές με μέλη της ομάδας, η πιθανή κακοποίηση από προπονητή, και η έλλειψη οικονομικών πόρων.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός προάγει την καλή ψυχική υγεία, μόνο όταν υφίσταται σε ενωτικό κλίμα και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για σπορ μέχρι την ηλικία των 18 ετών.