Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αίγυπτος: Μεταρρυθμίσεις στη Γκίζα για να σωθούν οι πυραμίδες και ο τουρισμός

Επισκέπτες πάνω σε καμήλες ποζάρουν για φωτογραφίες στον ιστορικό χώρο των Πυραμίδων της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου, Αίγυπτος

Η Αίγυπτος και οι πυραμίδες αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουριστών, αλλά αυτός ο τουριστικός συνωστισμός θέτει σε κίνδυνο το πολυτιμότερο κόσμημά της: τη νεκρόπολη της Γκίζας. Με σχεδόν 17,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2024 και τον φιλόδοξο στόχο να φτάσουν τα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2030, η χώρα αποφάσισε να δράσει.

Έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο που αναδιοργανώνει τα σημεία πρόσβασης, εισάγει φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, εξαλείφει τις κακές εμπορικές πρακτικές και προωθεί την ευημερία των ζώων, ώστε η τουριστική εμπειρία να μην ρυπαίνει και να μην προκαλεί δυσφορία στους υπόλοιπους πολίτες, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι ο τουρισμός παράγει, κατά μέσο όρο, το 10% του ΑΕΠ της χώρας με 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γκίζα: το μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο

Ένα θαύμα του αρχαίου κόσμου, παραμένει η κύρια ατραξιόν για όποιον πατάει το πόδι του στην Αίγυπτο, αλλά, καθώς είναι μοντέρνα, ο περίγυρός της έχει γίνει ακόμα πιο χαοτικός από την ίδια τη χώρα: οδηγοί, τουριστικά αυτοκίνητα, τουριστικοί πράκτορες, πλανόδιοι πωλητές... κάνοντας την εμπειρία της παρατήρησης αυτής της εκπληκτικής σκηνής κάτι άβολο για τους υπόλοιπους τουρίστες.

 

Πυροτεχνήματα πάνω από τον ιστορικό χώρο των πυραμίδων της Γκίζας, που σηματοδοτούν το νέο έτος, λίγο έξω από το Κάιρο της Αιγύπτου, Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου 2025

AP Photo/Amr Nabil

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης για να τερματιστεί το χάος, έχοντας κατά νου ότι αυτή η πυραμίδα είναι το τελευταίο θαύμα των επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου, προβλέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σημείο πρόσβασης στον δρόμο Καΐρου-Φαγιούμ, να αναδιοργανώθει ο περιβάλλων χώρος, να αποκατασταθούν οι τάφοι, να ενισχυθούν οι διαδικτυακές πωλήσεις και να προωθήθουν φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επικρίσεις ήταν πολλές. Οι τουρίστες ένιωθαν να παρενοχλούνται από μεταπωλητές, οι εμπειρίες καταστράφηκαν από απάτες και μια γενική αίσθηση χάους σε βασικές περιοχές όπως το Κάιρο. Οι κακές κριτικές αρχίζουν να επηρεάζουν τη φήμη του προορισμού. Κάτι που, εν μέσω της παγκόσμιας τουριστικής ανάκαμψης, η Αίγυπτος δεν μπορεί να αντέξει.

Η μεταχείριση των ζώων υπό έλεγχο

Μια άλλη μεγάλη εκκρεμότητα ήταν η μεταχείριση των ζώων που χρησιμοποιούνται για τις τουριστικές βόλτες. Άλογα, γαϊδούρια και καμήλες προσφέρονταν στους τουρίστες σε συνθήκες που έχουν προκαλέσει σκληρή κριτική. Οργανώσεις όπως η PETA το καταγγέλλουν εδώ και χρόνια: υποσιτισμένα, τραυματισμένα και κακομεταχειρισμένα ζώα αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία.

Αλλά κάτι αρχίζει να αλλάζει. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα για την καλή μεταχείριση των ζώων το περασμένο φθινόπωρο στα κυριότερα τουριστικά σημεία, συμπεριλαμβανομένης της Γκίζας, και τώρα ποντάρει σε ηλεκτρικά λεωφορεία μέσα στη νεκρόπολη. Αυτό προσφέρει μια άνετη και βιώσιμη εναλλακτική λύση στις βόλτες με ζώα.

Το λίφτινγκ του οροπεδίου της Γκίζας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια αισθητική επέμβαση. Η Αίγυπτος έχει καταλάβει ότι, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάθε κακή εμπειρία πολλαπλασιάζεται και μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια σε απώλειες στον τουρισμό. Ο εκσυγχρονισμός της πρόσβασης, ο τερματισμός των κακών πρακτικών και η προστασία των ζώων δεν είναι απλώς ένα ηθικό ζήτημα: είναι θέμα επιβίωσης ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Tags
Back to top button