Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αγγλικανική Εκκλησία: Πιέζουν τον επικεφαλής να παραιτηθεί λόγω συγκάλυψης κακοποιήσεων παιδιών

Ο Τζάστιν Ουέλμπι, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί καθώς η Εκκλησία κατηγορείται για συγκάλυψη σκανδάλου με πάνω από 130 θύματα, κυρίως ανήλικα αγόρια, σωματικής και σεξουαλικής επίθεσης από δικηγόρο που συνδεόταν με την Εκκλησία.

Πολυάριθμοι αξιωματούχοι της Αγγλικανικής Εκκλησίας καλούν εδώ και μέρες τον Ουέλμπι να παραιτηθεί έπειτα από την καταδικαστική έκθεση για τον χειρισμό της υπόθεσης.

Αν και ο Ουέλμπι ζήτησε αμέσως συγγνώμη, πρόκειται για βαρύ πλήγμα για τον 68χρονο ιεράρχη. Πρόκειται για πρόσωπο γνωστό στους Βρετανούς: χοροστάτησε σε πολλά σημαντικά βασιλικά γεγονότα τα τελευταία χρόνια, όπως την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β' ή της στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ'.

 

Εκατοντάδες περιστατικά κακοποιήσεων



Μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των μέσων της δεκαετίας του 2010, ο Τζον Σμιτ, δικηγόρος που ήταν πρόεδρος φιλανθρωπικής οργάνωσης που διοργάνωνε με την Εκκλησία της Αγγλίας κατασκηνώσεις και διακοπές, κατηγορήθηκε για κακοποίηση 130 αγοριών και νεαρών ανδρών στη Βρετανία και στη συνέχεια στην Αφρική, ιδίως στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, όπου είχε εγκατασταθεί.

Αν και η ηγεσία της Εκκλησίας ενημερώθηκε επίσημα για αυτά τα γεγονότα το 2013, ιεράρχες είχαν γνώση από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά τα κράτησαν κρυφά ως μέρος μιας «εκστρατείας συγκάλυψης», ανέφερε έκθεση που είχε ζητήσει η Εκκλησία και δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη.

Ο Τζον Σμιτ «είναι αναμφισβήτητα ο χειρότερος κατά συρροή δράστης που σχετίζεται με την Εκκλησία της Αγγλίας», αναφέρει η έκθεση, στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς γεγονότα με τα «βίαια και φρικτά» σωματικά, σεξουαλικά και ψυχολογικά βάσανα που προκάλεσε στα θύματά του.

Για παράδειγμα, ο Σμιτ έφερνε νεαρά αγόρια στο σπίτι του στη νότια Αγγλία, όπου τα χτυπούσε με βέργα, ορισμένες φορές μέχρι να αιμορραγήσουν, επικαλούμενος θεολογικούς λόγους.

Η έκθεση κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι «θα μπορούσε και έπρεπε» να αναφέρει την κακοποιητική δράση του δικηγόρου στην αστυνομία από το 2013, όταν έγινε προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Ο Σμιτ πέθανε το 2018 στη Νότια Αφρική σε ηλικία 75 ετών χωρίς να δικαστεί. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη βίαιη κακοποίηση τουλάχιστον 115 παιδιών και νεαρών ανδρών στην Αγγλία, τη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ από το Channel 4 το 2017.

 

Τι δηλώνει ο Ουέλμπι


 

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας διαβεβαίωσε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης ότι «δεν είχε ιδέα ή υποψία» πριν από το 2013, αλλά αναγνώρισε ότι «προσωπικά δεν διασφάλισε» μετά από αυτή την ημερομηνία «αυτή η φρικτή τραγωδία να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας».

«Λυπάμαι πολύ που σε μέρη όπου αυτοί οι νεαροί άνδρες και τα αγόρια θα έπρεπε να ένιωθαν ασφαλείς και όπου θα έπρεπε να είχαν βιώσει την αγάπη του Θεού, υπέστησαν σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και πνευματική κακοποίηση», είπε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα.

Παρά τη συγγνώμη του, τρία μέλη της Γενικής Συνόδου, του εκλεγμένου σώματος που είναι αρμόδιο για να αποφασίζει για θέματα του δόγματος της Εκκλησίας της Αγγλίας, ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών αυτό το Σαββατοκύριακο ζητώντας την παραίτησή του. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 4.000 υπογραφές.

Καταγγέλλουν την «ειδική ευθύνη» του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι και εκτιμούν ότι δεν ευσταθεί να παραμένει στη θέση του.

Η Αρχιεπίσκοπος του Νιουκάστλ, Έλεν-Αν Χάρτλεϊ ζήτησε την παραίτηση του Ουέλμπι, θεωρώντας τη θέση του «μη βιώσιμη», προσθέτοντας ότι η Εκκλησία «κινδυνεύει να χάσει εντελώς την αξιοπιστία της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αρχιεπίσκοπος τελεί υπό την αμφισβήτηση εντός του ίδιου του θεσμού.

Πέρυσι, η υποστήριξη του Ουέλμπι για μια μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε μετά από έντονες συζητήσεις για να επιτρέψει την ευλογία των πολιτικών ενώσεων και των γάμων ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσε κριτική.

Ο Ουέλμπι χειροτονήθηκε διάκονος το 1992 μετά από μια προσοδοφόρα καριέρα στο πετρέλαιο και τα οικονομικά και ανέκαθεν επέδειξε μετριοπαθείς απόψεις για κοινωνικά ζητήματα που παραδοσιακά διχάζουν την Εκκλησία.

Γενικότερα, αυτή η υπόθεση υπονομεύει για άλλη μια φορά τον Αγγλικανικό θρησκευτικό θεσμό, ο οποίος είχε ήδη κατηγορηθεί πριν από τέσσερα χρόνια σε προηγούμενη έκθεση ότι επέτρεψε τη συνέχιση μιας «κουλτούρας», επιτρέποντας σε δράστες σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων να «κρυφτούν» και να διαφύγουν της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σε διάφορα ιδρύματα στη χώρα, 390 άτομα που συνδέονται με την Εκκλησία της Αγγλίας έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα από τη δεκαετία του 1940 έως το 2018.

Αυτό το καλοκαίρι, η Εκκλησία χρειάστηκε να απολογηθεί για τον χειρισμό της υπόθεσης ενός ιερέα που ήταν ύποπτος ότι ενέχει κίνδυνο για παιδιά και στον οποίο προσφέρθηκε ένα μεγάλο ποσό για να εγκαταλείψει τις τάξεις της.

Η Εκκλησία της Αγγλίας είναι η μητρική εκκλησία της Αγγλικανικής κοινωνίας, η οποία έχει περίπου σαράντα εκκλησίες σε 165 χώρες και 85 εκατομμύρια πιστούς.

Tags
Back to top button