Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αγέρωχος» θα στέκεται πλέον ο Ι.Ν. ναός του Αγίου Γεωργίου στο Οσμανέλι της Τουρκίας έστω και σαν πολιτιστικό κέντρο (Βίντεο)

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην βορειοδυτική επαρχία  Μπιλετζίκ του Οσμανέλι  η οποία κτίστηκε  στο τέλος του 1800 και τώρα είναι μισογκρεμισμένη , θα μετατραπεί σε μουσείο μετά από μια διαδικασία αποκατάστασης, αναφέρουν οι Τούρκοι.

Το έργο αποκατάστασης της ιστορικής δομής του ναού έχει εγκριθεί από το τουρκικό συμβούλιο μνημείων και έχει οριστεί να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

«Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής είναι ότι εδώ είναι το πρώτο μέρος στο οποίο  οι Σελτζούκοι πάτησαν το πόδι τους  για πρώτη φορά και κατέκτησαν», δήλωσε ο δήμαρχος του Οσμανελί  Münür Şahin, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ιστορία της περιοχής μας γυρνάει πίσω στο 8000 π.χ .

«Το  1075, στο Οσμανελί που τότε ονομάζονταν Λεύκα  κατακτήθηκε από τους Σελτζούκους ενώ στην  συνέχεια ιδρύθηκε η αυτοκρατορία των  Σελτζούκων. Το Ιζνίκ έγινε η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Από τότε,το Οσμανέλι ήταν μια τουρκική πόλη. Ακόμη και κατά τη διάρκεια των σταυροφοριών, δεν είχαν εισβάλει εδώ σταυροφόροι επειδή εδώ ζούσαν πολλοί Τούρκοι», δήλωσε ο δήμαρχος  .

Ο Σαχίν δήλωσε ότι η περιοχή είχε πολλές ελληνικές οικίες και ιστορικά κτίρια και ότι ένα από αυτά  ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου .

«Η περιοχή της εκκλησίας ήταν ένας θρησκευτικός χώρος στην αρχαιότητα», δήλωσε ο Σαχίν. «Μετά την εμφάνιση του  Χριστιανισμού στην  περιοχή κτίστηκε η εκκλησία, η οποία  στην συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια  πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών . Το 1800, ξαναχτίστηκε από Ούγγρο μηχανικό  και  εξακολουθεί να επιβιώνει », είπε ο ίδιος.

«Κάναμε συνομιλίες με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Nabi Avcı. Η αποκατάσταση θα κοστίσει περίπου 2000000-3000000 τουρκικές λίρες. Ελπίζω ότι θα ξεκινήσει φέτος και θα διαρκέσει δύο χρόνια », είπε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος δήλωσε  ότι μετά την  έγκριση του έργου , ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κκ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την περιοχή. «Είμαστε εκ νέου σε διαδικασία αξιολόγησης  της κατάσταση της εκκλησίας. Αυτό το μέρος δεν θα ανοίξει για θεία λειτουργία  και πάλι. Θα χρησιμεύσει ως ένα μουσείο και ένας πολιτιστικός χώρος. Πήραμε τα απαραίτητα δικαιώματα και θα φέρουμε εδώ  πολιτιστικά αντικείμενα από όλο το Οσμανέλι», κατέληξε ο Πατριάρχης.

«Πιστεύεται ότι ο  Ούγγρος αρχιτέκτονας, ο οποίος είχε σταλεί στην περιοχή από το οθωμανικό κράτος στα τέλη του 1800, υλοποίησε το έργο για λογαριασμό της  ελληνικής εκκλησίας», είπε ο Evcim.

«Είναι το έργο ενός μορφωμένου και πιθανότατα ξένου αρχιτέκτονα, επειδή η αρχιτεκτονική του ναού είναι κοντά στο ρωμαϊκό στυλ , σύμφωνα με τα έγγραφα και τα οθωμανικά αρχεία . Εκεί αναφέρεται ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, αλλά η κατασκευή του δεν  τελείωσε . Ένα έγγραφο από το 1903 είναι το μόνο έγγραφο που αναφέρει το όνομα της εκκλησίας », τονίζει ο δήμαρχος .

Πόσες εκατοντάδες εκκλησίες υπάρχουν αλειτούργητες στην ιερή γη της Μικράς Ασίας,  η οποία είναι γεμάτη με Ελλάδα και ελληνισμό έως τα βάθη της.

Όλος αυτός ο πλούτος..οι ιστορίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες και εάν δεν συγκεντρωθεί και κωδικοποιηθεί θα χαθεί στο πέρασμα των χρόνων, όπως τόσα άρα ιερά κειμήλια του ελληνιμσού .

 

Tags
Back to top button