Σφοδρή αντιπαράθεση για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είχαν στη Βουλή ο Αδωνης Γεωργιάδης και ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.
Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας στην τακτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για την πανδημία αντί για τον οικονομικό προγραμματισμό του επόμενου έτους είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους. Ακόμα και η μετάλλαξη «Όμικρον» κάπως σας έχει χαροποιήσει ως νέα ελπίδα για να ρίξετε τον Μητσοτάκη».
Αναφορικά με την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα που δείχνει μεταξύ άλλων αυξημένη θνητότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας σε σχέση με την Αττική ο κ. Γεωργιάδης είπε «δεν με εκπλήσσουν τα αποτελέσματα της. Όμως, δεν λέει αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει μέσα ότι ποτέ δεν καλύφθηκαν όλα τα κρεβάτια ΜΕΘ. Κάνει σύγκριση Αττικής με περιφέρεια. Αν μας προκαλέσετε θα βρούμε μελέτες αντίστοιχες και επί ΣΥΡΙΖΑ. Η μελέτη παρουσιάζει τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ για τα οποία ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει και έχει δείξει βούληση να τα αντιμετωπίσει. Είστε η μοναδική αντιπολίτευση σε όλη την Ευρώπη που αντιπολιτεύεστε αποκλειστικά με την πανδημία. Σας κάνει καλό; Σας κάνει κακό! Εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους. Ακόμα και η μετάλλαξη «Όμικρον» κάπως σας έχει χαροποιήσει ως νέα ελπίδα για να ρίξετε τον Μητσοτάκη. Σταματήστε να κάνετε αυτό που κάνετε κ. Σκουρλέτη. Η Ελλάδα αντέχει. Αντέχει και στην πανδημία».
Νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε «η χθεσινή δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα Λύτρα έφερε στην επιφάνεια κάποια δραματικά στατιστικά και την ευθύνη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός που έκανε την επαίσχυντη δήλωση αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει. Ακούμε σήμερα από έγκριτους επιστήμονες ότι οι μετάλλαξη «Όμικρον» δεν κάνει διάκριση σε εμβολιασμένους και όχι. Υπάρχει έκτακτο σχέδιο; Σας απασχολούν αυτά;».
Πέραν αυτής σύγκρουσης ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 αν και όπως παραδέχθηκε «κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις» μιας και διατηρείται η παγκόσμια αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης.
Αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι «το 2021 θα κλείσουμε με αύξηση επενδύσεων 11,7%. Η καλύτερη επίδοση από το 2006. Ο στόχος για αύξηση επενδύσεων 21,9% το 2022 εφόσον επιτευχθεί θα είναι η καλύτερη επίδοση εδώ και 27 χρόνια» ενώ υπενθύμισε πως «ο προϋπολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για το 2018 προέβλεπε αύξηση επενδύσεων 11,4% και κατέγραψε -4,3%. Έπεσαν έξω 15,5 μονάδες. Το 2019 αντί πρόβλεψης αύξησης επενδύσεων 11,9% κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο -7,5% και το δεύτερο τρίμηνο -18,8%».