Μια πληροφορία που ήθελε αργά το βράδυ τη συνέχιση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες διαψεύστηκε στην πράξη, μετά την επιστολή - καταγγελία του πρωθυπουργού προς τη Σύνοδο της Ρώμης, με την οποία υπενθύμιζε σε όλους τα ίσα δικαιώματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Παρόλα αυτά, το προηγούμενο τριήμερο διαπιστώθηκε από όλα τα μέρη ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία σε όλα τα θέματα, με προοπτική για μια τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και τις 7 Απριλίου.
Το τριήμερο που προηγήθηκε δεν είχαμε συμφωνία σε κάποιο από τα θέματα, αλλά είχαμε σίγουρα αλλαγή του κλίματος.
Δεν υπήρχαν, δηλαδή, οι απόλυτες διαφωνίες που είχαμε πριν από 25 ημέρες στην Αθήνα, αλλά ένα συνεργάσιμο κλίμα και από τις δύο πλευρές προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος συμφωνίας σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Στο εργασιακό, η ελληνική πλευρά συνεχίζει να αντιδρά στην αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, είτε αυτή αφορά την αύξηση του ορίου, είτε την πλήρη απελευθέρωση του ορίου που θέλει το ΔΝΤ, αλλά συζητά την κατάργηση της έγκρισης που δίνεται σήμερα από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Αντίθετα, οι θεσμοί δείχνουν πιο διαλλακτικοί στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στο ασφαλιστικό, δηλαδή τη μείωση ης προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020, η ελληνική αποστολή συνεχίζει να διαπραγματεύεται τη σταδιακή εφαρμογή των μειώσεων έχοντας απέναντι τους πιο συζητήσιμους συνομιλητές.
Από την ελληνική πλευρά, την προσπάθεια συμφωνίας αποδεικνύει ένα από τα θέματα της χθεσινής ημέρας. Αυτό της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ήταν χθες παρών στη διαπραγμάτευση, συζητά πλέον όχι πια το «αν», αλλά το «πότε» και κυρίως το «πώς» η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει υδροηλεκτρικές και λιγνιτικές μονάδες της, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να αναζητά τη συμφωνία των θεσμών για σταδιακή πώληση μονάδων σε ιδιώτες και για τις εσωτερικές ισορροπίες η πώληση των μονάδων να μην χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή.
Δείγμα του ότι όλες οι πλευρές συνεχίζουν να αναζητούν λύση είναι και το γεγονός ότι τόσο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, όσο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ επέστρεψαν στην βελγική πρωτεύουσα μετά από υποχρεώσεις που είχαν εντός της ΕΕ για να συνεχίσουν από κοντά τις συνομιλίες.
Ακόμη και το ΔΝΤ, το οποίο παραμένει ακόμη και τώρα αμετακίνητο στις θέσεις του, έδινε χθες δια του εκπροσώπου του, Τζέρυ Ράις κάποιες ελπίδες.
Στην τακτική ενημέρωση του Ταμείου τόνιζε χθες ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, και ότι οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό: «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές».