![ΑΑΔΕ: Ψηφιακό ξεσκόνισμα στις καταθέσεις των Ελλήνων – Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/aade-psifiako-kseskonisma-stis-katatheseis-ton-ellinon-poioi-vris.webp?62930b75553aae122ceed7185d450804)
Από το “σκάνερ” της ΑΑΔΕ θα περάσουν και φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι το 2024 πραγματοποίησαν μεγάλου ύψους συναλλαγές μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και κινήσεις μεταξύ λογαριασμών που υπερβαίνουν ετησίως τις 100.000 ευρώ με τον φοροελεγκτικό μηχανισμό να σχεδιάζει εκτεταμένες διασταυρώσεις και φορο-ελέγχους για να εντοπίσει «κρυφά» εισοδήματα αλλά και τους οφειλέτες της Εφορίας οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε εξοφλούν ούτε ρυθμίζουν τα χρέη τους.
Στο «μάτι» των φοροελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται και οι συνδικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, οφειλέτες και συνοφειλέτες δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών).
Οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να διαβιβάσουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για μεγάλου ύψους συνολικά ποσά καταθέσεων, αναλήψεων και επενδύσεων σε μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2024.
Επιπλέον, έως τις 30 Απριλίου 2025, υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία για εμβάσματα, επιταγές και εισπράξεις πελατών τους μέσω πιστωτικών καρτών, καθώς και δεδομένα συναλλαγών μεγάλου ύψους όσων πελατών τους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα.
Τα στοιχεία που ζητάει η ΑΑΔΕ από τις τράπεζες
Τα στοιχεία που θα πρέπει να διαβιβάσουν οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα στην ΑΑΔΕ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι:
1. Δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν κατά το έτος 2024 είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία που πρέπει να διαβιβαστούν στην ΑΑΔΕ είναι, ειδικότερα, τα εξής:
- Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,
- Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,
- ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
- Αριθμός λογαριασμού,
- Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,
- Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,
- Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,
- Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο,
- Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
- Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
2. Στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο φυσικών προσώπων που αφορά κινητές αξίες χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ, με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2024 και με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 προκειμένου να γίνει εύκολα η σύγκριση και η διασταύρωση για τυχόν αδικαιολόγητες διαφορές.Τα στοιχεία αυτά είναι:
- Ονοματεπώνυμο δικαιούχων,
- ΑΦΜ των δικαιούχων ή, όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου,
- Αριθμός λογαριασμού στο Σύστημα Άυλων Τίτλων, εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ’ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου,
- Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31η/12/2024 και την 31η/12/2023.
Εμβάσματα
Ακόμη, οι τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία οφείλουν μέχρι τις 30 Απριλίου 2025 να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία που αφορούν:
- μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,
- εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.