Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

5 Ιουνίου: Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ιερομάρτυρος Δωροθέου

Η 5η Ιουνίου 2021 είναι η 156η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίου Δωροθέου ιερομάρτυρος, Αγίου Πλουτάρχου μάρτυρος και Αγίων δέκα Μαρτύρων της Αιγύπτου.

Ο Άγιος Δωρόθεος ήταν παραδοσιακός ποιμένας που, σύμφωνα με την Προς Ρωμαίους Επιστολή του Απ. Παύλου (Προς Ρωμαίους, 2, 20), είχε «την ακριβή γνώση και αλήθεια, που βρίσκεται μέσα στο Νόμο, δηλ. στην Παλαιά, αλλά και στην Καινή Διαθήκη».

Όταν ξέσπασε ο φοβερός διωγμός κατά της Εκκλησίας, στα χρόνια του Διοκλητιανού, το ποίμνιό του, προκειμένου να μην χάσει τον πνευματικό πατέρα και πολύτιμο Ιεράρχη του, με θερμές παρακλήσεις κατάφερε και τον έπεισε να απομακρυνθεί από τον τόπο των διωγμών. Αποχώρησε στη Δυσσό, πόλη της Θράκης, και εκεί ασκήτευε μέχρι να περάσει κι αυτός ο διωγμός κατά των χριστιανών, προσευχόμενος με θέρμη για τους πιστούς.

Επανήλθε στο ποίμνιό του, το οποίο τον περίμενε με αγωνία και αγάπη. Με όλη την πατρική στοργή που τον διέκρινε, στήριζε ο Δωρόθεος στην πίστη τούς αδυνάτους, και πρωτοστατούσε στη βοήθεια των χηρών, ορφανών, ασθενών, και γενικά των θλιβομένων.

Ο άγιος Δωρόθεος έζησε πολλά και παραγωγικά χρόνια. Πρόλαβε μέχρι και τη βασιλεία του Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να επαναφέρει την πίστη στα είδωλα.

Οι ειδωλολάτρες, που ήταν προστατευόμενοι του αυτοκράτορα Ιουλιανού, συνέλαβαν το Δωρόθεο και αφού τον βασάνισαν ανελέητα, τον σκότωσαν το 362 μ.Χ., κερδίζοντας έτσι το στεφάνι του μαρτυρίου, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Σήμερα σώζεται εκκλησιαστικό σύγγραμμα του Αγίου Δωροθέου, που αφορά τον ευρύτερο κύκλο των 70 μαθητών του αναστημένου Ιησού Χριστού.

Tags
Back to top button