Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

25η Μαρτίου: Ποιοι πρέπει να αποφύγουν την σκορδαλιά για λόγους υγείας

Το σκόρδο είναι ένα βασικό καρύκευμα στην καθημερινή μας ζωή. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν ακόμα και να φάνε λίγο ωμό σκόρδο μαζί με το κυρίως γεύμα τους.


Η σκορδαλιά περιέχει φυσικά πολύ… σκόρδο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα μία εξαιρετική τροφή με πολλές ευεργετικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό και πασίγνωστη για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

Εντούτοις υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που καλό θα ήταν να φάνε σκορδαλιά με μέτρο αυτήν την 25η Μαρτίου, επειδή οφείλουν γενικά να μειώσουν την κατανάλωση σκόρδου στη διατροφή τους:

Να αποφύγουν την σκορδαλιά: Άτομα με κάποια ηπατική πάθηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες, μπορεί να συμβάλλει και στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της ηπατίτιδας. Αυτό δεν είναι σωστό. Το σκόρδο δεν έχει σχεδόν καμία επίδραση στους ιούς της ηπατίτιδας. Αντιθέτως, ορισμένα συστατικά στο σκόρδο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι και τα έντερα, κάτι που μπορεί να αναστείλλει/μειώσει με τη σειρά του την έκκριση πεπτικών υγρών στο έντερο και να επηρεάσει την πέψη της τροφής, επιδεινώνοντας έτσι πολλά συμπτώματα για τους ασθενείς με ηπατίτιδα, όπως η ναυτία.


Επιπλέον, ορισμένα πτητικά συστατικά στο σκόρδο μπορεί να μειώσουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, η οποία είναι αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια θεραπείας της ηπατίτιδας. Γι’ αυτό φάτε σκορδαλιά, αλλά… με μέτρο!

Να αποφύγουν την σκορδαλιά: Άτομα που πάσχουν από μη-βακτηριακή διάρροια

Όταν κάποιος έχει μη-βακτηριακή εντερίτιδα ή διάρροια, δεν θα πρέπει να τρώει ωμό σκόρδο, επειδή η φλεγμονή στον εντερικό βλεννογόνο ιστό προκαλεί πολλά προβλήματα στο εντερικό τοίχωμα, όπως αγγειοδιαστολή, συμφόρηση, οίδημα και αυξημένη διαπερατότητα. Αν γίνει αυτό, τότε ένας μεγάλος αριθμός των πρωτεϊνών και των ηλεκτρολυτών στον ιστό του σώματος, όπως το κάλιο, το νάτριο, το ασβέστιο και το χλώριο, θα περάσουν στην εντερική κοιλότητα. Επίσης πολλά υγρά θα ερεθίσουν την εντερική οδό, κάτι που θα επιταχύνει την περίσταλση των εντέρων και θα οδηγήσει σε κοιλιακό πόνο, διάρροια και άλλα συμπτώματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με το iatropedia.gr, αν φάτε σκορδαλιά, θα διεγείρετε την εντερική οδό, η οποία μπορεί να προκαλέσει εντερική βλεννογόνο υπεραιμία και αυξημένο οίδημα, επιδεινώνοντας επί της ουσίας τη διάρροια.

Tags
Back to top button