Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

''Ναυμαχία'' για τις ελληνικές φρεγάτες: Οι ΗΠΑ δίνουν Ticonderoga ως πλοία ενδιάμεσης λύσης

Γαλλία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Γερμανία ''παλεύουν'' για να κερδίσουν ο ένας στον άλλον, στο θέμα των ελληνικών φρεγατών. 

Οι νέες πληροφορίες που έρχονται δείχνουν ότι θα έχουμε ένα δυνατο ''μπρα ντε φερ'', με τους επόμενους μήνες να είναι κρίσιμους. 

Δύο Ticonderoga δίνουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης οι Αμερικανοί, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Εστία. Τόσο η πρόταση των Αμερικανών όσο και των Γάλλων για την ενδιάμεση λύση, δεν θεωρούνται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ικανοποιητικές, σημειώνεται, καθώς και οι δύο προτάσεις αφορού σε συστήματά ασύμβατα με αυτά που χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό.

«Θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μισό Ναύσταθμο για να υποστηρίξουμε καθ’ ένα από αυτά» είπε χαρακτηριστικά αρμόδιος επιτελής, αναφέρει η Εστία. Το Πολεμικό Ναυτιό των ΗΠΑ θα αποσύρει τέσσερα Tico μέσα στο 2021 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ αποδεσμεύουν και την πώληση των πυραύλων Tomahawk, εμβέλειας 1.000 χιλιομέτρων – αντίστοιχων δηλαδή των γαλλικής κατασκευής NAVAL SCALP. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Γαλλία κάνει πια ότι είναι απαραίτητο για να πάρει την… δουλειά και να προκριθεί η γαλλική πρόταση για τις τέσσερις νέες ελληνικές φρεγάτες και τον εκσυγρονισμό άλλων τεσσάρων ελληνικών MEKO 200 HN.

Οι Ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας άνοιξαν πυρ εναντίον παρατηρητών στο Ντονμπάς

Oι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα στις δυνατότητες που προσφέρει στις Belharra το ραντάρ AESA SeaFire 500, το οποίο όπως σημειώνουν έχει απόδοση πολύ καλύτερη από εκείνη που προσφέρει ο ανταγωνισμός. Οι ελληνικές Belharra, εκτός του ρατνάρ της Thales, θα μεταφέρουν και 16 πυραύλου Aster 30, ικανούς να παρακολουθούν στόχους πέρα των 100 χλμ.

Έτσι μία ελληνική Belharra θα μπορεί να ελέγχει μία εποφάνεια 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όταν οι αμερικανικές MMSC (σ.σ. με πυραύλους ESSM) θα μπορούν να καλύψουν μόνο 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έτσι, σύμφωνα με τους Γάλλους του meta-defence.fr, μία μόνο FDI γαλλική φρεγάτα, εξοπλισμένοι με πυραύλους Aster 30, μπορεί να καλύψει αντιαεροπορικά το ίδιο πεδίο με τέσσερις αμερικανικές φρεγάτες, εφοδιασμένες με ESSM. 

 

''Σφήνα'' Γερμανών  

 

«Σφήνα» στη μεγάλη «ναυμαχία» για τις καινούργιες ελληνικές φρεγάτες φαίνεται ότι έχει μπει τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο με τους Γερμανούς να εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε νέα δελεαστική πρόταση προς τη  Αθήνα και το Πολεμικό Ναυτικό.   

Οι Γερμανοί έχουν προτείνει στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό καινούργιες φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200 ή A300 ενώ η πρόταση περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» για να προστεθούν στα τέσσερα τα οποία ήδη διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος. 

 

Tags
Back to top button